Интерпункција – како је правилно користити

октобар 13 23:33 2015

 

Интерпункција су знаци који се користе у писаном језику и служе за раздвајање реченица и реченичних делова. Интерпункција је сачињена од следећих знакова:

– тачком (.) се означава крај обавештајне реченице, било да је она потврдна или одрична: Данас ћу ићи на трчање са другарицом. Не желим да идем на тај рођендан.
– зарез (,) служи како би се њима раздвојиле:
а) речи или пак скупови од две или више речи: Шминка, парфем, огледалце и по који комад накита обавезни су “становници” сваке женске торбе.

б) реченице које су независне, а нису повезане везницима: Дошао је на журку, пришао јој је, пољубио је и вратио се кући.

ц) уметнути делови у реченици: То је, наравно, та девојка.

д) реченице у инверзији: Ако будеш долазио, позови ме да дођем.

е) реченице у опозицији: Много је учио, а ипак није добро урадио писмени задатак.

ф) апозиција: Новак Ђоковић, успешни српки тенисер, победио је Рафаела Надала.

г) вокатив (обраћање): Милане, кажем ти да више учиш. Слушај, Јелена, не можеш да идеш вечерас.

  • тачка и зарез (;) се некада заједно употребљавају. Када?
    а) када желимо да раздвојимо (скупове) речи који нису сродни са онима о којима говоримо у наставку реченице: Жене воле крпице, шминку, обућу; бокс, фудбал и пиво су за мушкарце.

б) када желимо да раздвојимо више реченица у једној сложеној које нису уско повезане са преосталим реченицама: Разговарали су о његовим проблемима, путу на који је недавно ишао, сестри која му стално пише из Лондона; видело се да је други човек.

  • две тачке се користе:
    а) у управном говору: Обратлиа сам јој се: “Познајемо ли се од некуд?”

б) испред набрајања (скупова) речи: Све сам упропастила: фризуру, шминку, нову хаљину, своје најлепше ципеле.

  • наводницима се служимо:
    а) при цитирању: Само јој је рекао “Здраво, лепотице”

б) реч стављамо под наводнике када желимо да је употребимо иронично, да изразимо њено потпуно супротно значење: Ма, ти си прави “анђео”. Полупао је све чаше по кући, баш је “добрица”.

– црта се користи у управном говору: Јелена није могла да дође вечерас – рекао је тужно.
– упитник се користи иза упитних реченица: Идеш ли? Када ћете доћи? Куда ме водиш?
– узвичником се завршавају реченице изговорене повишеним тоном, било због узбуђења, било због тога што представљају неку наредбу: Не иди тамо! Јој, боли!
– упитник и узвичник могу се користити и заједно, а то чинимо када желимо да изразимо чуђење: Молим!? Не можеш да ми помогнеш!?

Тренутно нема коментара!

Започните коментарисање.

Додајте коментар

Ваши подаци ће бити безбедни! Ваша имејл адреса ће бити видљива само администраторима сајта. Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде, као и коментаре који се не односе на вест коју коментаришете, нећемо објавити. Из безбедносних разлога, неће бити објављени ни линкови ка другим сајтовима.