Ипак без додатног смањења плате на боловању, остаје минули рад

јануар 31 23:07 2016

Нови закон о платама у јавној управи ипак неће додатно смањити зараде око 500.000 државних службеника у данима боловања, сазнаје „Блиц“.

vujovićЗапослене у јавној управи узнемирила је недавна најава министра финансија Душана Вујовића да ће им по новом закону током боловања на 65 одсто бити умањена основна плата, а не просек 12-месечних примања у који улазе и додаци за дежурства, рад викендом и празником, прековремени рад, ноћни рад, регрес…

Међутим, иако је чак претио и оставком ако његов предлог не прође, Вујовић се предомислио и пристао на то да се и по новом закону рачуна 12-месечни просек, предвиђен Законом о раду. Тако ће, примера ради, плата лекара специјалисте, која са свим додацима износи 96.000 динара, током месец дана боловања бити умањена на 62.400 динара уместо да буде буквално преполовљена на 46.800 динара, што би се десило да је прошла првобитна Вујовићева замисао.

Најновија верзија нацрта закона о систему плата запослених у јавној управи, која је и синдикатима по вољи, сутра би требало да буде послата на мишљење у сва министарства, а током наредне недеље обавиће се и још један круг разговора са синдикатима. Ипак, не очекују се нове препреке, па би закон крајем следеће недеље требало да буде усвојен на седници Владе и послат Скупштини на усвајање.

Остаје и минули рад

Како „Блиц“ преноси, Вујовић је одустао и од идеје да минули рад буде укинут као посебна ставка у заради и буде само део коефицијента за обрачун плате. Тако ће запослени и даље по основу минулог рада добијати увећање плате од 0,4 одсто по години стажа.

Извор: Блиц

  Article "tagged" as:
  Categories:

Тренутно нема коментара!

Започните коментарисање.

Додајте коментар

Ваши подаци ће бити безбедни! Ваша имејл адреса ће бити видљива само администраторима сајта. Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде, као и коментаре који се не односе на вест коју коментаришете, нећемо објавити. Из безбедносних разлога, неће бити објављени ни линкови ка другим сајтовима.