Истраживање: Добри учитељи су најбољи васпитачи деце

новембар 20 00:06 2016

Колико су учитељи важни, поготово за децу претинејџерског узраста, показује швајцарско истраживање спроведено у Цириху на више од хиљаду школараца
ucite
Деца која у узрасту 10-11 година имају добар однос са наставником имају 38 одсто мање шанси да буду агресивна и 18 одсто већу вероватноћу да покажу алтруизам и спремност за сарадњу. Такође, за чак 56 одсто се смањује вероватноћа бунтовничког понашања, попут расправљања и освете особама од ауторитета.

Утицај позитивне везе са учитељем временом се смањује, али и даље је присутан, па тако две године касније ова деца су била за 10 одсто мање агресивна, а након четири године 9 одсто.

Мишљење и осећање детета према учитељу испоставило се као најзначајнији фактор који предвиђа добро или лоше понашање. Добар наставник има већи утицај него саветовање или програми против насиља које школе организују, па научници поручују одговорнима да обрате пажњу на овај налаз.

М. Д.

Извор: Novosti

  Categories:

Тренутно нема коментара!

Започните коментарисање.

Додајте коментар

Ваши подаци ће бити безбедни! Ваша имејл адреса ће бити видљива само администраторима сајта. Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде, као и коментаре који се не односе на вест коју коментаришете, нећемо објавити. Из безбедносних разлога, неће бити објављени ни линкови ка другим сајтовима.