Истраживање: Наставници незадовљни и немотивисани за свој посао

јул 23 19:14 2014

У Србији је, према истраживањима Завода за вредновање квалитета образовања и васпитања, тек четвртина наставника задовољна својим послом и уме да мотивише ученике, ради савесно и са ентузијазмом и није им потребан надзор, који, иначе, готово и не постоји.
nast

 

Не постоји, наиме, јединствена евиденција или досије о раду наставника, њиховим резултатима, успесима, пропустима, па се тако дешава да у школи остају да предају чак и наставници који учине тежак прекршај.

“Наставници су у раду углавном препуштени само сопственој савести, што није добро”, рекла је у изјави  Танјугу наставница Јасна Маричић Мириловић, потврдивши да не постоји никаква евиденција у којој би се оцењивао њихов рад у различитим сегментима.

“Нама се једино зарад продужавања лиценце бележе часови стручног усавршавања и ако на њима сакупимо потребан број сати, лиценца нам се продужава”, рекла је Мириловић, која предаје математику у ОШ “Јелица Миловановић” у Сопоту.

А шта и како наставници раде на часовима, то проверавају просветни саветници и инспектори, али њих је мало и, према тврдњи наставника, таква контрола је у суштини административна.

Мириловић, коју је екипа Танјуга посетила на радном месту, у учионици на крају првог полугодишта, сматра да треба да се уведе надзор над наставницима.
“Чим имаш свест о томе да некоме полажеш рачуне, да је то неко кога не познајеш, а да није школски педагог, секретар, директор, које виђаш сваки дан, квалитет рада је бољи”, сматра Мириловић, наводећи да би инспектор или саветник требало да у проверу долазе ненајављени.

“А не овако, инспекција се најави месец дана раније па ми ставили фризуре, сви се смешкамо, децу научили шта ће да кажу…то је узалудан посао и нереална слика”, истиче наставница и наводи да на основу праћења рада наставника треба да изабере ко може да ради, али и да му се на основу те процене одреди плата.

Тек нешто више од 100 просветних саветника контролише рад наставника, што је недовољно, а дешава се да једног наставника не посете деценијама.
Просветне власти слажу се да има мало саветника, али сматрају да су они компетентни, иако не проверавају уско стручна знања, већ дидактичко-методичка решења примењена на часу.

Ипак, како истиче Мириловић, међу колегама има ентузијаста посвећених послу, добрих радника и за малу и велику плату и управо они покушавају да врате углед наставничком позиву.

Међутим, има и оних који не раде успешно, греше, крше прописе, и  управо ову категорију адекватан надзор би натерао да раде боље, истиче Мириловић, наводећи да су и деца готово без контроле, посебно једног дела родитеља.

Проблем је, додаје, и што су наставници преоптерећени бројем недељних часова, па је врло тешко у распореду наћи термин за секцију, слободне активности, допунску, додатну наставу, а чак и кад се нађе темрин, деца дођу уморна, исцрпљна.

Према истраживањима, скоро 15 одсто наставника је изразито незадовољно својим позивом и осећају се беспомоћно, што чини да су и они и њихови ђаци “изгубљени” у школи.

Незадовољни су условима рада и друштвеним статусом и занемарују своју улогу у мотивисању ученика. Већина њих сматра да им није посао да ученика учине заинтересованим и не виде себе као некога ко треба да подржава ученика него само као излагача градива, резултати су истраживања.

 

 

Дневник

 

 

  Categories:
напишите коментар

15 коментара

 1. јул 23, 20:25 #1 Ljubinka Nedić

  Kao prvo, ovo je jedan zbrda-zdola članak, konfuzan i naporan za čitanje.
  Od svega napisanog samo ću ovo da prokomentarišem:
  “…сматра Мириловић, наводећи да би инспектор или саветник требало да у проверу долазе ненајављени.”

  Moja učionica nije železnička stanica, i u nju se ne ‘upada’.
  Slažem se da su posete najavljene danima unapred besmislene, baš iz navedenih razloga, ali najava od danas za sutra bi bila prihvatljiva. Ne vučem sa sobom svakog dana sve što bi od paira mogli da mi traže. Pripremu za čas, recimo, nikada ne nosim. Živ bi me sram pojeo da pred decom gledam u papir, ne bih li videla šta sledeće treba da radim. A pripremam se, kao svaki normalan nastavnik, za svaki čas. Ne treba mi ni globalni plan, ni plan dopunske nastave, ako je tog dana ne držim, ni mali milion drugih stvari, koje na žalost spremam i pišem.http://zelenaucionica.com/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_mail.gif

  Одговорите на овај коментар
 2. јул 23, 21:08 #2 Doris

  Odavno nisam procitala da nas neko tako pljuje kao doticna nastavnica.

  Одговорите на овај коментар
 3. јул 23, 21:14 #3 uciteljica

  Prvo sam napisala celo pismo,a onda ga izbrisala. Sta vredi jednom uvlakacu kao sto ste Vi reci da je uvlakac? Strasno kako ste ponizili kolege i profesiju. Ja radim 31 godinu u prosveti i evo,stidim se za Vas.

  Одговорите на овај коментар
 4. јул 23, 21:17 #4 uciteljica

  Bas me interesuje da li cete dozvoliti objavljivanje mog komentara. 🙂
  http://zelenaucionica.com/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_wacko.gif

  Одговорите на овај коментар
 5. јул 24, 08:42 #5 dragon

  Sta reci, ima tu i neke istine. Problem je sto se najvise kontrolise da li ste na vreme zavrsili sve administrativne zadatke, a kakav je rad u ucionici, kakvi su rezultati na takmicenjima, to i nije bitno za neke direktore. Tako ce biti sve dok na mesta direktora skola budu postavljani politicki podobni pojedinci. Politika je usla i u skole, na zalost.

  Одговорите на овај коментар
 6. јул 24, 09:30 #6 Miroslav

  Jedan deo ovog članka (nekih 10%) je u redu. Ima nas svakakvih, da se ne lažemo. Ali o čemu se ovde diskutuje: o tome da li imamo svesti i savesti da odgovorno radimo svoj posao ili o tome da nam treba kontrola?! Ja jesam “mlad” po iskustvu i možda zato imam puno motiva da mi časovi izgledaju i budu dobri, ali da sami sebi podignemo prosek, da sami sebe ne omalovažavamo (a ima mnogih koji to rad), bio bi nam i naš rad bolji. Demotivisanih kolega ima mnogo, a demotivisani su upravo time- ponižavanjem samih sebe. A što se tiče nadzora, kontrole i ostalog- da li jedan lekar ima kontrolu kako operiše i leči čoveka?!?!

  Одговорите на овај коментар
 7. јул 24, 13:43 #7 Radmila

  Zalosno koliko povika za prosvetnim kadrom se upucuje.Kontrola i papirologija su nas `okovali`a `siva ekonomija cveta`,kriminal i korupcija takodje a od ugleda skole ostalo je jos samo`s`!!U svim segmentima drustva je javasluk a cemerna prosveta se stalno proziva i sikanira i to na najbrutalniji nacin!!Vratimo,[pod hitno UGLED SKOLI!!

  Одговорите на овај коментар
 8. јул 24, 16:07 #8 Dajana

  Rekla bih da se gospođa koja je ovo izjavila za medije preporučuje za direktora škole. Šalje neke signale. Ne bih se iznenadila da je aktivna u politici. Ovo je neviđeno opanjkavanje kolega. Sramota me njene sramote.

  Одговорите на овај коментар
 9. јул 24, 17:49 #9 Jelena

  Od kako sam pocela da radim (ima neki 12 god) nisam imala nikoga ko ce da me uputi da li nesto radim kako treba ili ne treba. Ono sto sam predstavljala deci radila sam po svom osecaju ili ono sto mi je ostalo u secanju kada sam ja isla u skolu. Zarko sam zelela da mi neko kaze da li dobro radim ili ne radim i sta treba da popravim. Najvise uputstava sam dobila na temu izgleda tabela za planove i programe koji su se menjali samo izgledom i pomalo sadrzajem. PP sluzba dolazi na cas reda radi ali nikada konkretna pedagoska resenja ili preporuke nisam dobila. Najave inspektora – savetnika ili nenajavljeni dolasci iz iskustva kolega koje citam vise lici na inkviziciju nego na neku pomoc ili sugestiju. Pretpostavljam da ovakih nastavnika ima mnogo. Ako Ministarstvo daje preporuke za mnoge stvari u prosveti (veoma malo nalaze) zar ne bi za pocetak trebalo da se da neka preporuka nastavnicima za rad (uputstva) pa da se postepeno uvodimo u red ili vise vole da rade po sistemu zastrasivanja jer ni sami nemaju pravinik kako to treba nesto da se radi. Svaki savetenik-inspektor daje svoje misljenje koja su protivurecna onom drugom.

  Одговорите на овај коментар
 10. јул 24, 19:52 #10 Republika Srpska

  Ovo je smijesno.
  Doticna ocigledno i sama nije zadovoljna svojim poslom.
  Kod nas u Republici Srpskoj je stanje u prosveti slicno kao u Srbiji, sto ce reci: sve poslusnik do poslusnika, korumpiranost od vrha do dna, djeca poucena stavom iz kuce u skoli prave sto veci haos, a nasa prava da to umirimo, sankcionisemo, tj. vasiptno uticemo su svedena na nepostojeca…
  Najbolje kad se pojavi ovako neka “nastavnica” i dodatno nas popljuje.

  Одговорите на овај коментар
 11. јул 24, 21:17 #11 Milan

  Može neka uvedu video nadzor li prvo u policiji,opštini,katastru,sudu i svim ostalim institucijama koje su trule i dosta lošije u odnosu na nas.Pa bre mi ko da smo debili ili ne znam šta trista kontrola imamo kod nas u školi obavezno dolazi pedagog barem 1 godišnje ako radiš u nekoliko škola to je puta toliko i to nenajavljen takođe savetnik,inspektor itd,a ko kontroliše nekog pijanog pandura koji celo radno vreme pije na autobuskoj stanici ili nekog opštinara koji u radno vreme ide na neki ručak da bi završili neki posao ili nekog sudiju koji se pojavi jednom mesečno u zgradi suda.Prosvetari su dozvolili da se sa njima briše patos užas.

  Одговорите на овај коментар
 12. јул 24, 21:35 #12 Svetlana

  Tekst apsolutno realan! Ima dobrih nastavnika/profesora, a ima i .. tuga.Bilo bi lepo pozabaviti se onim nastavnicima kod kojih smo hvatali zjale godinama. KOji nas nicemu nisu naucili. Svaka profesija polaze racune. Zasto je prosveta izuzetak?!
  Bilo bi lepo kad bi se malo ugledali na prave obrazovne sisteme. Bez partijanja i cekanja penzije. Cast kvalitetnom kadru! Naucili su me neki za zivota!
  Pozdrav iz zemlje sa najboljim obrazovnim sistemom.Ne kosta mnogo.
  Pozdrav iz Finske

  Одговорите на овај коментар
 13. јул 24, 23:46 #13 Natalija

  Zašto, koleginice,kada ste već govorili o inspekciji, niste pomenuli gomile papira kojima nas je “reforma” prosvete zatrpala? Gde su tu interesi dece i kreativnost nastavnika? U tome je suština problema. I onaj nastavnik koji ne radi dobro svoj posao (ne ulazim u razloge takvih manjkavosti), može lepo sve da ispiše (i tabele, i izveštaje, i planove…) i biće podjednako dobar, ili bolji od onog dobrog nastavnika koji nije ispisao sve što inspekcija od njega očekuje. Ovako jednostrano prikazivanje mnogobrojnih problema u prosveti, više liči na dodvoravanje. Kome i zašto, to Vi najbolje znate.
  I još jedno pitanje povodom Vaše tvrdnje da inspekcija treba nenajavljena da odlazi na časove: da li je Vaš svaki čas podjednako uspešan? Moji nisu, a zato ima mnogo razloga.A dešavalo se i da promenim ono što je bilo planirano jer su deca bila više zainteresovana za neke životne probleme i priče. I nikada takav čas nisam smatrala izgubljenim. Nisam sigurna da bi se neki školski nadzornik, inspektor, evaluator (?) složio sa mnom.

  Одговорите на овај коментар
 14. јул 26, 05:02 #14 prst na čelo

  A šta ako bi ti prosvetni savetnici, inspektori, štagod, npr uopšte ne bi tražili one “otkucane pripreme”, šta ako bi upravo gledali koliko su nastavnici prilagodljivi situaciji, kako uposle i angažuju učenike, kako organizuju rad i stvore atmosferu, koliko sarađuju sa drugim nastavnicima, koliko insistiraju na času na primenljivosti i funkcionalnosti znanja? http://zelenaucionica.com/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_yahoo.gif Čemu lažno držanje plana koja lekcija se radi kog časa kad smo svesni da je to nemoguće – zbog nedoslednisti rasporeda, zbog razlike u znanjima i interesovanjima, zbog uskađivanja sa mnogim stvarima koje se dnevno menjaju?

  Šta ako bi u toku dana uvek jedan broj nastavnika bio u školi dostupan na primer: pripravnicima za savete i saradnju, učenicima kojima je potrebna individualna pomoć, za rad sa onima koji ometaju čas a ne možete da ga pošaljete kod pedagoga i psihologa jer je ovaj npr. u drugoj smeni ili već ima neki zakazan razgovor (pa umesto da učenik ometa čas ili stoji ispred kancelarije pp-službe koja je zauzeta, provede vreme tako da sa nekim slobodnim nastavnikom nešto radi – sekcija, dodatna, dopunska, sređivanje kabineta), za stručnu zamenu časa umesto odsutnog kolege, za pripremu nastavnih materijala (za školski sajt, čas ili sajt za el. učenje). Da se organizujemo da umesto sankcionisanja i neefikasnih disciplinskih postupaka, umesto papirologije koja služi da se samo zadovolji forma, mi učenicima i nastavnicima omogućimo da se angažuju na način koji bi bio smislen i koristan? http://zelenaucionica.com/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_rose.gif

  Npr svi znamo da imamo učenike koji su na času “nemogući” ali ako im se da angažman na neki nekonvencionaln način, pokažu izuzetnu sposobnost i angažovanost.

  Svaki zaista dobar nastavnik će uvek umesto prazne papirologije http://zelenaucionica.com/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_mail.gif radije da uradi nešto korisno sa učenikom, makar mu i ne predaje. A te aktivnosti ne moraju da se beleže radi dokumentovanja na ustaljen i krut način u vidu časa u zajedničkom dnevniku vannastavnih aktivnosti (najbesmislenija knjiga evidencije ikada…) već u svoju sveščicu, na način kako njemu odgovara, samo da bi mogao da dokumentuje kako je proveo svoje vreme u školi koje nije obuhvaćeno boravkom na času već svim aktivnositma koje navedoh malopre, a ideja ima beskonačno mnogo… Dobrom inspektoru je takva ispunjena sveščica, aktivan čas, dobro sređen kabinet mnogo važniji od unapred otkucanog plana časa (sa sve “očekivanim odgovorom učenika”… pa strašno ako učenici mogu da daju samo očekivane odgovore…) ili ispredavane lekcije, baš one koju smo zacrtali pre mesec dana i za čije eventualno pomeranje moramo da obrazlažemo pedagogu napismeno zašto smo od plana odstupili http://zelenaucionica.com/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_unsure.gif

  Kad pokušavam da se setim svog školovanja i šta je bilo zanimljivo i korisno, uvek se prvo setim “društveno korisnog rada” kad sam mnogo više naučila (i zauvek zapamtila) kod razredne u OŠ sređujući vitrine u kabinetu biologije (i zapitkujući je pritom za svaku flašicu i stvarčicu koja “pliva” u njoj) nego bubajući lekcije iz knjige. http://zelenaucionica.com/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_smile.gif

  Одговорите на овај коментар

Додајте коментар

Ваши подаци ће бити безбедни! Ваша имејл адреса ће бити видљива само администраторима сајта. Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде, као и коментаре који се не односе на вест коју коментаришете, нећемо објавити. Из безбедносних разлога, неће бити објављени ни линкови ка другим сајтовима.