Истраживање показало да су добри резултати школа које су увеле електронски дневник

јануар 31 19:34 2018
Ученици дупло мање беже са часова

БРОЈ изостанака ученика са часова преполовљен је у школама које су увеле електронски дневник – показује истраживање Министарства просвете. На крају првог полугодишта завршена је анализа употребе електронске евиденције, а испоставило се и да је време које наставници троше на администрацију упола мање.

– То што систем е-дневника прати напредак сваког ученика и обавештава разредног старешину, директора и педагога када се ученик приближи алармантним границама у броју изостанака, утицало је да број изостанака буде преполовљен у односу на прво полугодиште прошле године – поручују из Министарства просвете. – Такође, пријаве за неадекватно оцењивање су сведене на минимум. На смањење броја пријава утицало је то што наставник, осим оцене уписује и шта је ученик одговарао и шта би требало да уради како би ту оцену унапредио.

Е-дневник спречава могућност да ученик више од два пута дневно одговара различите предмете.

Увођење електронског дневника део је пројекта “Електронска просвета” у који је од септембра укључено 200 основних и средњих школа.

– Након увођења дигиталних уџбеника и масовне примене система е–дневника, биће могућа процена за које лекције ученици добијају лоше оцене. Та информација биће аутоматски прослеђена наставницима и ђацима ради допунске припреме – објашњавају у Министарству.

У другом полугодишту и родитељима ће бити омогућен приступ електронској евиденцији.

И. М.
Извор: Новости
 
  Categories:
 1. јануар 31, 20:53 #1 IQ

  Pa moze i moja baba da istrazuje u dnevno-politicke svrhe. Koji naucnici su sproveli istrazivanje, na kakvom uzorku, sta su sve uzeli kao varijable sistema i kako su iskazali rezultate. Gde je objavljen taj rad?

  Одговорите на овај коментар
 2. јануар 31, 23:34 #2 IQ

  Ako je redukovan broj prigovora na ocenu samo zato sto su u elektronskoj formi taksativno navedeni vreme i sadrzaj odgovaranja, a sto je ranije ucenicima i roditeljima verbalno saopstavano ili prikazivano u formi pisanih beleski to implicira sledece. Da su prituzbe/prigovori podnoseni usled neznanja/neinformisanosti/nezainteresovanosti ucenika, odnosno njihovih roditelja, usled nepoverenja u rad ustanova odnosno istinitost oralnih i pisanih iskaza nastavnika ili da se vece poverenje poklanja tehnici nego zivim ljudima bez obzira na tok realnih desavanja (sto je najmanje verovatno). U svakom slucaju moralo bi se pristupiti reviziji resenja donetih po zalbama i prigovorima u korist ucenika i izvrsiti povracaj ocena u prvobitno stanje gde god nije doslo do zastarevanja po zakonu. Kako se nacin rada ustanova i.nastavnika nije bitno promenio u odnosu na prethodni period, podaci iz istrazivanja nedvosmisleno ukazuju na cinjenicu da su zalbe pozitivno resavane u korist ucenika bez ikakvog zakonskog osnova. Cime se stavlja jedan veliki upitnik uz rad direktora. Ako je ovo istrazivanje validno.

  Одговорите на овај коментар
 3. фебруар 01, 19:46 #3 Božović Vladan

  Apsolutno me ne zanimaju ove budalaštine i šarene laže ministarstva prosvete, i ova komična propaganda. Isključivo me zanima mišljenenje prosvetnih radnika koji su imali tu nesreću da im se nametne elektronski dnevnik,

  Одговорите на овај коментар
 4. фебруар 02, 20:10 #4 Natasa

  Sto se tice izostanaka verujem da se broj smanjio, ali to je u odnosu na pre koriscenja, ali to ne znaci da ce sad ta tendecija da se nastavi, ali dobro u svakom slucaju pozitivna “promena”. Sto se tice da nastavnik “osim ocene upisuje i šta je učenik odgovarao i šta bi trebalo da uradi kako bi tu ocenu unapredio” to uoste nije malo posla posebno kad je u pitanju “kako bi unapredio”. Nema tu neke posebne filozofije deca ne znaju zato sto pre svega ne uce, da uce znali bi i da pitaju nastavnika sta im nije jasno. I tu nema potrebe da se lazemo. Usmeno odgovaranje je inace gubljenje vremena i u 85% slucajeva ga i nije moguce drugacije odraditi osim kao prostu reprodukciju, jer nijedan nastavnik nije masina za kreiranje pitanja koja zahtevaju zakljucivanje i primenu. To inace nije lak posao, a posebno ne za 30 djaka.

  Одговорите на овај коментар
  • фебруар 03, 14:06 mama

   Natasa gresite,ako nastavnik radi svoj posao kako treba on je svakako kreativan,moze da napravi prezentacije, razne nacine izlaganja, tako oceni dete usmeno.

   Одговорите на овај коментар
   • фебруар 03, 17:58 Natasa

    Ne ja ne gresim, nego vi niste procitali sta sam ja napisala. Itekako znam sta govorim. Vi kazete “ako” a jako dobro znate sta je i kako je u praksi, lepo sam rekla da to treba uraditi 30 puta u jednoj turi propitivanja. A to je nemoguce, nema potrebe da se ubedjujemo, probajte na pr. da iz genetike zadate deci neki usmeni zadatak (znaci vi morate da smislite 30 primera ) koji zahteva malo razmisljanja, ili iz istorije da ih pitate da procitaju neki izvor iz proslosti na osnovu cega treba da daju zakljucak do kakvih je posledica dovelo ( na pr. iz te vase prezentacije koju ste zamislili ) …. itd, itd jako puno primera uzrok-posledica koji zahtevaju razmisljanje, a to kvari utisak pri usmenom ispitivanju …. nastavnik moze da bude kreativan u svom izlaganju, to moze a ne mora biti prezentacija, vec diskusija argumentovana na temu sa odredjenim ciljem. Da bi deca diskutovala moraju se unapred uputiti sa materijom, zapravo za pocetak procitati lekciju iz knjige. E sad ja jako dobro znam sta i kako se tamo negde ocenjuje. Na pr. vi imate predmet drustvo i nauka….u okviru njega deca uce zakone….ne naravno napamet, ali moraju biti upoznati sa sadrzajem. Nakon toga dobijaju test sa primerima gde treba da navedu gde nije ispostovano i koje zakonsko pravilo. Nakon toga deca se dele u grupu (16-17 godisnjaci) i dobijaju zadatak-proces (ubistvo sa likovima, mestom desavanja, advokati, tuzilac, svedoci) sve ostalo moraju sami da sastave, uloge da podele, da pripreme dokazni materijal i da na samom kraju izvedu predstavu i dobijaju grupnu ocenu. E najbitnije u svemu, osim toga sto moraju kompletan skript da osmisle, je da znaju da rasporede posao izmedju sebe (7 njih) da nema exponiranja, vec ce svako da uradi ono u cemu je najbolji. E to je vestina da vi funkcionisete najbolje sto mozete kao tim.

    Одговорите на овај коментар

Додајте коментар

Ваши подаци ће бити безбедни! Ваша имејл адреса ће бити видљива само администраторима сајта. Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде, као и коментаре који се не односе на вест коју коментаришете, нећемо објавити. Из безбедносних разлога, неће бити објављени ни линкови ка другим сајтовима.