Ја нисам ни просветни, ни ванпросветни јадник! А ви?!

новембар 08 09:21 2014

 

„ПРОТЕСТ: Ми више нисмо просветни радници, него просветни јадници!“

http://www.pressonline.rs/info

“Шутни ме зато што сам постао просветни јадник.”

http://zelenaucionica.com

Министарство просвете: Штрајкачи ће остати без плате!

„Председник гранског синдиката просвете „Независност“ Томислав Живановић каже да им је плата ионако мизерна:
– Просвета је у катастрофалном стању, а просветни радник није радник него „просветни јадник“. Наша зарада није једнака ни заради неког просјака на Зеленом венцу. Нама су плате већ деценијама испод републичког просека, а опет нам прете смањењима.“

http://www.kurir.rs/vesti

Да не нижем више мудре цитате и сличне креативне досетке, има их, могу се наћи још.

Наравно, право је свакога да се осећа онако како жели, било као достојанствена, било као јадна и понижена особа. Овде је симптоматично да је перцепција наставника као јадника, која се обавезно топло поздрави било где да се као квалификација изрекне или појави, забележи, карактеристична за целу једну професију, да се ту и тамо без устезања користи као ознака у оквиру целе једне професије. Нешто се не сећам да сам је чуо да се користи у оквиру неке друге професије, и то – да је нештедимице користе сами припадници те професије. А има професија и професија са знатно, знатно нижим платама.

Не дирам ја овде, не залазим у незадовољство висином наставничке плате, нити у незадовољство најављеним смањивањем те плате. У питању је: СЛИКА О СЕБИ, или аутоперцепција. И индивидуална, и колективна!

Човек може да се достојанствено суочава са малом платом, и достојанствено да тражи начине да се бори за њено повећавање, и достојанствено да се бори. И да при свему томе сачува своје достојанство.

А може да кукумавчи на сваком кораку. И на друштво, и на Владу… А долази му на исто: и у овом другом случају он мора најпре да се суочи са малом платом, и мора да тражи начине да се бори за већу плату. Али у првом случају то чини достојанствено, у другом – то доиста испада јадно, баш примерено квалификацији коју он самом себи набаци.

МЕШАЈУ СЕ ОВДЕ НЕКИ ЛОНЧИЋИ У ВРЕДНОСНОМ СИСТЕМУ ОНИХ ПРОСВЕТНИХ РАДНИКА КОЈИ СЕБЕ ВИДЕ НА ГОРЕЦИТИРАНИ НАЧИН!

Достојанственост или осећај беде и јада – меша се са НОВЦЕМ! По овој наопакој логици испада да је бедан свако ко има малу плату, а достојанствен свако ко има велику плату или велике приходе. Као да нам висина плате или прихода сами по себи, ПО АУТОМАТИЗМУ, дарују бедан или достојанствен осећај и статус! Не зна се, или заборавља се, ако се то некада у некој школи уопште и учило: да осећај достојанствености или осећај јада и беде проистиче из духа и из интелекта, не из џепа. Проистиче из слике коју имамо о себи, не из пуног или празног џепа. ДОСТОЈАНСТВЕНА ОСОБА ЋЕ СЕ И СА НАЈВЕЋИМ СИРОМАШТВОМ СУОЧАВАТИ ДОСТОЈАНСТВЕНО, као што ће лако закукати над својом „бедом“ и особа која има нека просечнија примања, или чак и нека мања примања, али свакако далеко од границе пуке егзитенцијалне угрожености.

ПОЗНАТО ЈЕ: СЛИКУ КОЈУ ИМАМО О СЕБИ МИ ЗРАЧИМО, ИЛИ ТОМ СЛИКОМ ЗРАЧИМО И СТВАРАМО НЕКУ ВРСТУ АУРЕ ОКО СЕБЕ. И она магнетски делује на перцепцију других, на то како нас други доживљавају. Одлично знамо из свакодневне праксе, ако не из неких других извора, а оно из свакодневног рада са децом, да неће особа која није сигурна у себе – зрачити самопуздање, и да је неће други доживљавати као пуну самопоуздања. Као што ће, на другој страни – особа пуна самопоуздања напросто зрачити својим самопуздањем.

Дакле, особа или особе које се осећају бедно и јадно, због ниске плате – зраче тај осећај беде и јада, и немогуће је да не утичу на то како ће их други перципирати. Како се овде ради о квалификацији за коју се цела једна професија не либи да је повремено себи самој припише – то се онда утицај на то како ће их други доживљавати односи на цело друштво. И немогуће је да се друштво са дивљењем односи према професији чији припадници се повремено, чак – њене синдикалне вође, не устручавају да себе саме означе као јаднике!

Ко се осећа јадником и назива се јадником – широка су му врата да настави са тим, ја никоме не помишљам да то демократско и Уставом загарантовано право угрожавам и ускраћујем, тек: јадником се никада нисам осећао, чак и када сам био, као и многи од нас, у изузетно тешким финансијским условима, уместо тога – достојанствено сам се суочавао са проблемима и тражио решења.

 

nekinovinastavnici.wordpress.com/

  Categories:

Тренутно нема коментара!

Започните коментарисање.

Додајте коментар

Ваши подаци ће бити безбедни! Ваша имејл адреса ће бити видљива само администраторима сајта. Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде, као и коментаре који се не односе на вест коју коментаришете, нећемо објавити. Из безбедносних разлога, неће бити објављени ни линкови ка другим сајтовима.