Још новина у вези са екскурзијама – у иностранство само матуранти, основци и у Републику Српску

април 17 13:45 2018

Само ће матуранти убудуће моћи да на екскурзије иду у иностранство. Ове измене доноси Нови правилник о организацији ученичких путовања, који је израдило Министарство просвете, а ускоро би требало да буде и званично објављен.

Новина има и за основце – једном током седмог и осмог разреда моћи ће да отпутују на излет или екскурзију у Републику Српску. Преко Дрине ће моћи и средњошколци.

– Србија и Република Српска имају споразум о специјалним везама, те за нас Република Српска није иностранство – каже Весна Недељковић, помоћница министра просвете. – Ова измена значајна је из практичних разлога, јер ученици сваке године путују на Тару, обилазе Шарган, и сасвим би логично било да оду и до Вишеграда, али за то до сада нису имали дозволу.

– Студијска путовања морају да буду предвиђена школским планом и програмом. Мора да се зна њихова сврха, а да би отпутовали, мораће да добију сагласност школске управе – објашњава наша саговорница. – Министарство, наравно, нема ништа с тим да ли ће наставници у своје слободно време да организују путовања на која ће, у договору са родитељима, да воде и своје ученике. Морају само да знају да ниједан састанак поводом путовања нити дељење летака не смеју да буду организовани у оквиру школе, нити наставник на било који начин сме да условљава ученике.

Весна Недељковић објашњава да су строго дефинисана правила и када је реч о избору агенција. Стриктно ће се контролисати да ли све школе спроводе јавне набавке за екскурзије чија вредност прелази 500.000 динара. Иако ова правила већ важе, многе школе се оглушују о њих, па огласе само јавни позив. У комисији која учествује у процедури јавних набавки мораће да буде и представник родитеља. Дефинисани су и критеријуми одабира смештаја за децу.

У школама у којима су већ изабране јесење екскурзије, а ученици почели да их отплаћују на рате, путоваће се према старим правилима.

Аутор: И. Мићевић

Више на: Новости

  Categories:
 1. април 18, 09:43 #1 mimi

  Vi prelazite granici BiH a ne Republike srpske. Ni jedno dete ne moze preći granici bez pasosa

  Одговорите на овај коментар
 2. април 18, 12:09 #2 Božović Vladan

  Šarčević može da vodi svoju decu u Republiku Srpsku, i Srbiju. Moja će ići ili u inostranstvo, ili nigde.

  Одговорите на овај коментар
 3. април 18, 12:33 #3 Božović Vladan

  Da dodam, pogotovo bih voleo da moju decu njihovi profesori vode u Holandiju, u Amsterdam, u ulicu crvenih fenjera da se naš lažni dušebrižnik ne bi sekirao.

  Одговорите на овај коментар

Додајте коментар

Ваши подаци ће бити безбедни! Ваша имејл адреса ће бити видљива само администраторима сајта. Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде, као и коментаре који се не односе на вест коју коментаришете, нећемо објавити. Из безбедносних разлога, неће бити објављени ни линкови ка другим сајтовима.