Кад је носић дуже запушен, настаје отитис

мај 11 21:17 2018

Запушен носић код беба најчешће проузрокују вируси који се несметано размножавају у бебиној носној слузници. Како имају слаб имунитет, тако веома мали број вируса бебама врло брзо може да запуши носић.

Запушен носић

– Иако у почетку изгледа потпуно безазлено, запушен носић може да се претвори у досадан проблем, који понекад зна и непотребно да се искомпликује. Старија деца углавном сама умеју да се изборе с овим проблемом, али бебама је неопходна помоћ родитеља. Кад им је запушен нос, тешко сисају, узнемирене су и лоше спавају – каже др Горан Вукомановић, педијатар.

Зато бебама носић треба чистити пре сваког оброка, а никада после подоја, јер то може да изазове бљуцкање и повраћање. Уместо разних спрејова, најбоље је да користите стари добри физиолошки раствор. Секрет из носића извлачите пумпицом која има сисаљку или ону с крушкицом.

– Чак иако извучете минималну количину секрета, беби ћете помоћи. Овај поступак бебама зна да буде врло непријатан, па је зато најбоље да то заједно раде оба родитеља – саветује доктор Вукомановић.

Како се правилно чисти

• За сваку ноздрву не треба вам више од једног милилитра физиолошког раствора, а код беба у првом месецу живота довољно је и пола милилитра.

• Беби окрените главу у страну јер ћете тако избећи непотребно сливање веће количине раствора низ грло ка почетном делу душника. То може да изазове непотребан кашаљ и загрцњавање бебе.

Запаљење средњег уха јавља се кад је бебама носић запушен дуже време. Дете је плачљиво, узнемирено и лоше једе, па зато што пре треба посетити лекара

ЗАПАЉЕЊЕ СРЕДЊЕГ УХА ЈАВЉА СЕ КАД ЈЕ БЕБАМА НОСИЋ ЗАПУШЕН ДУЖЕ ВРЕМЕ. ДЕТЕ ЈЕ ПЛАЧЉИВО, УЗНЕМИРЕНО И ЛОШЕ ЈЕДЕ, ПА ЗАТО ШТО ПРЕ ТРЕБА ПОСЕТИТИ ЛЕКАРА

• Ако је беба окренута у леву страну, испирајте десну ноздрву и обрнуто. Физиолошки раствор из шприца нежно и лагано сипајте у носић.

• Направите паузу од тридесетак секунди између испирања леве и десне ноздрве.

• У случају да се беба загрцне, подигните је и полако окрените на стомак са главом благо погнутом надоле. За неколико тренутака вратиће се у нормално стање.

Због болова у уху дете лоше једе

Ако је бебама носић запушен дуже време, могу да се јаве и последице у виду запаљења средњег уха и болова у грлу, каже наш саговорник. Изводни канали средњег уха или Еустахијеве тубе отварају се баш на месту где се нос продужава ка грлу. Чим је дуго носић запушен, долази и до запушења Еустахијевих туба.

– Дете које има запаљење средњег уха плачљиво је, узнемирено, лоше једе, а често и јаукне током сисања. Дијагноза се поставља искључиво отоскопским прегледом јер лекар једино тако може јасно да види да ли постоји запаљење или не. Пипкање и притискање ува није пут ка правој дијагнози – објашњава наш саговорник и додаје да деца са запушеним носићем веома често имају болове у уху без запаљења средњег уха.

То се дешава зато што се често формира притисак на бубне опне, нарочито током гутања хране и дувања носа.

Фото: SHUTTERSTOCK

Извор: Блиц жена

Тренутно нема коментара!

Започните коментарисање.

Додајте коментар

Ваши подаци ће бити безбедни! Ваша имејл адреса ће бити видљива само администраторима сајта. Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде, као и коментаре који се не односе на вест коју коментаришете, нећемо објавити. Из безбедносних разлога, неће бити објављени ни линкови ка другим сајтовима.