Кад су бебе најслађе

мај 03 20:20 2018

Студија је показала да су бебе одраслима најслађе око шестог месеца, што је научнике изненадило јер су очекивали да ће најслађе бити најмлађе бебе

Бебе нису баш увек слатке – коначно је друштвено прихватљиво то рећи. Студија чији су резултати објављени у магазину “Еволуција и људско понашање” показала је да су бебе одраслима најслађе око шестог месеца, што је научнике изненадило јер су очекивали да ће најслађе бити најмлађе бебе.

У истраживању је учествовало 142 људи којима су показане фотографије 18 беба сликане непосредно након рођења, затим кад су напуниле три и шест месеци. Испитаници су одговарали на питања да ли би били спремни да усвоје бебу ако имају у виду њен изглед, срећу, здравље и то да ли личе на њих.

Научници кажу да се “слатке” карактеристике попут крупних очију и буцмастих образа развијају како би се у одраслима пробудио заштитнички инстинкт који ће бебама осигурати преживљавање. Одговор на питање зашто се ове карактеристике развијају тек око шестог месеца могао би да се налази у некадашњој високој стопи смртности новорођенчади – боље је било да се родитељи касније вежу за дете како не би тешко поднели његову евентуалну смрт. Научници такође кажу да је у реду ако родитељи од првог дана немају осећај љубави јер се веза са дететом развија и расте касније.

 

Извор: Новости

  Categories:

Тренутно нема коментара!

Започните коментарисање.

Додајте коментар

Ваши подаци ће бити безбедни! Ваша имејл адреса ће бити видљива само администраторима сајта. Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде, као и коментаре који се не односе на вест коју коментаришете, нећемо објавити. Из безбедносних разлога, неће бити објављени ни линкови ка другим сајтовима.