Када науче да савладају бес и страх, деца постају срећне и јаке личности

мај 09 21:01 2018

Развој емоционалне интелигенције код малишана требало би што пре да се подстиче, јер она представља способност изражавања осећања и излажења на крај са негативним емоцијама, што је претпоставка за успешно сналажење у животу.


Када науче да савладају бес и страх, деца постају срећне и јаке личности. Стручњаци зато саветују да им помогнете у томе, јер она уче од вас. Ви сте њихов модел. Због тога је важно да ви примењујете следеће:

* Изражавајте своја осећањеа и помозите детету да искаже своја осећања. Посматрајте како се понаша, начин на који говори, ситуације у којима се сналази, питајте га смирено зашто се у некима не сналази и наведите га како да их реши.

* Будите му подршка. Важно је да ваш израз лица увек буде благонаклон, да му њиме ставите до знања да га разумете шта год да се дешава. Ако видите да му је тешко, загрлите га, потапшите по рамену, охрабрите нежношћу.

* Научите га да влада својим осећањима. Објасните му да је способно да само контролише оно што осећа и да може да се избори са негативним емоцијама, јер су оне само пролазне.

* Помозите му да буде истрајно. Када видите да је негде “запело”, да му нешто не иде, немојте да га грдите и омаловажавате, него му помозите да се подигне и настави где је стао.

Извор: Новости

Тренутно нема коментара!

Започните коментарисање.

Додајте коментар

Ваши подаци ће бити безбедни! Ваша имејл адреса ће бити видљива само администраторима сајта. Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде, као и коментаре који се не односе на вест коју коментаришете, нећемо објавити. Из безбедносних разлога, неће бити објављени ни линкови ка другим сајтовима.