Kako da sa ćerkom razgovarate o njenom telu

mart 19 21:54 2017

Kako razgovarati sa ćerkom o njenom telu. Korak prvi: jednostavno – nemojte. Osim ako želite da je naučite kako organizam funkcioniše. To je u redu.

Ne govorite joj ništa ako je smršala. Ne govorite joj ništa ako se ugojila. Ako mislite da je zgodna, ne govorite joj to. Ali evo šta možete da kažete:

“Izgledaš baš zdravo!”

Ili, “Izgledaš veoma snažno.”

“Vidi se kako sijaš!”

A najbolje bi bilo da kompliment dobije za nešto što nema baš nikakve veze sa izgledom.

Ne komentarišite ni izgled drugih žena. Ne tračarite. Ni da je zgodna, ni da je debela, ni da je premršava.

Učite svoju ćerku kako da bude ljubazna prema drugima, ali i prema sebi. To je ono o čemu treba da pričate.

Nijedan komentar o tome kako mrzite svoje telo nije dozvoljen! Ne govorite ni o novoj dijeti. Zapravo, vaša ćerka ne treba uopšte da zna da ste na dijeti! Jednostavno kupujte zdravu hranu umesto hamburgera, pašteta i grickalica. Kuvajte zdravo i jedite zdravo. Ali ne govorite nikad „ne jedem hleb od danas” ili „ne jedem slatko”.  Vaša ćerka ne sme da misli da je sramota jesti slatkiše ili ugljene hidrate. Stid zbog hrane koju jede vodi ka stidu od sebe same…

Ohrabrite svoju ćerku da trči, ali ne da bi zategla telo, već da bi se oslobodila stresa i bila zdravija. Ohrabrite je da planinari jer nema boljeg mesta da se testira snaga i nema boljeg osećaja nego kad se uspne na vrh. Ohrabrite je da surfuje, da skače bandži i da vozi bicikl po planini, zato što je to plaši, a strah je ponekad dobra stvar.

Neka zavoli i fudbal i hokej i basket jer će je sport učiniti boljim vođom i uliće joj samopouzdanje. Nikad je ne terajte da se bavi sportom koji joj se ne dopada. Da, ritmička gimnastika i plivanje jesu sportovi koji zvuče kao pravi izbor za devojčicu, ali neka ona sama odabere ono čime želi da se bavi!

Dokažite svojoj ćerki da ženama nije potreban muškarac da pomera nameštaj po kući!

Naučite je da kuva kelj, spanać i druge zdrave namirnice.

Prenesite joj tajni recept za kolač koji svi volite.

Možda i vi i vaša ćerka imate tanke listove ili široke kukove? Lako je mrzeti svoje telo. Ali nemojte. Recite svojoj ćerki da sa tim nogama koje ima može da istrči maraton ako to poželi!

Podsetite svoju ćerku, podsetite je često, da je najbolja stvar koju može da uradi sa svojim telom da ga koristi kako bi svuda mogla da prenese svoje divno srce!

Izvor: hopeave.wordpress.com.

Priredila A. C.

  Article "tagged" as:
  Categories:
napišite komentar

1 komentar

  1. mart 21, 17:37 #1 Mića

    Ako bi neko svom sinu bez razmišljanja rekao “bilo bi dobro za tebe da smršaš 10 kila, preterano jedeš u poslednje vreme”, ne znam zašto to isto ne bi rekao i ćerci.

    Odgovorite na ovaj komentar

Dodajte komentar

Vaši podaci će biti bezbedni! Vaša imejl adresa će biti vidljiva samo administratorima sajta. Komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede, kao i komentare koji se ne odnose na vest koju komentarišete, nećemo objaviti. Iz bezbednosnih razloga, neće biti objavljeni ni linkovi ka drugim sajtovima.