Како до нових уџбеника упола цене?

март 04 19:50 2016

У наредних месец дана наставници и учитељи направиће коначан избор када је реч о уџбеницима које ће у настави користити наредне три године. За разлику од претходних година, сада ће право гласа у избору имати и родитељи, а поред квалитета, засигурно ће бити важан и буџет.

skolaplus 300x250Мало смо истраживали цене уџбеника и у том истраживању дошли до једне интересантне информације. Наиме, издавачка кућа „Школа плус” направила је веома примамљиву понуду. Прикупите старе уџбенике – није важно у каквом су стању, није важно ко је издавач, није важно ни колико су стари. Важно је да их прикупите и донесете у своју, односно школу свог детета и остварићете 50% попуста на нове уџбенике ове издавачке кућеАкција под називом „Књиге нове за књиге старе” трајаће и наредних година, па сви они који одаберу да уче из уџбеника овог издавача моћи ће да рачунају на попуст и убудуће.

Поред великог растерећења за родитељски буџет, које може бити и до 5.000 динара за двоје деце, не треба занемарити ни еколошки важан моменат ове акције. Рециклажа је једини начин да својој деци и унуцима планету оставимо, ако не чистију, а оно барем овакву каква је сад.

У Срби­ји годи­шње на депо­ни­ја­ма завр­ши пре­ко 50 хиља­да тона папи­ра. Да би јед­на мла­ди­ца изра­сла и да би била упо­тре­бљи­ва, потреб­но је да про­ђе педе­сет годи­на. А реци­кла­жом јед­не тоне папи­ра ми, прак­тич­но, спа­са­ва­мо седам­на­ест ста­ба­ла, под­се­ћа пот­пред­сед­ник удру­же­ња Еко арт Лазар Јова­нов.

Коме је намењена акција и како тачно функционише?

У акцији могу учествовати све основне школе у Србији које желе да се укључе. Идеја је да сваки ученик школе која се одлучи за учествовање у њој, доношењем ста­рих уџбеника добије нове у пола цене. Конкретно, школе ће на својим стручним активима утврди­ти и Школи плус доставити бројно стање по пред­метима, а на крају текуће школске године Папир сервис ће прикупити старе уџбенике и однети их на рециклажу. Затим ће Школа плус доставити школама нове уџбенике у пола цене.

Шта се дешава са старим уџбеницима?

Наравно, одлазе на рециклажу. А новац од прикупљене хартије не иде издавачкој кући која даје попуст већ баш школи која се укључила у акцију! Друга добра ствар је што све школе које се одлуче да учествују добијају још једну могућност – да се у њиховом простору поставе контејнери за одлагање старе хартије коју би Папир сервис прикупљао, а за сву прикупљену хартију школа би добијала новац и тако обезбедила додатна средства за функционисање.

На пример, уколико свако дете од куће понесе само два килограма папира на месечном нивоу, шко­ла од 500 ученика сваког месеца би могла да купи или нову модернију таблу, или неколико кошар­кашких лопти, или да окречи једну учионицу.

Предности укључивања у ову акцију су вишеструке – за родитељски буџет, за школски буџет и, наравно, за средину у којој живимо. Предлажемо да на следећем родитељском састанку поменете ову акцију и размотрите оно што „Школа плус” има у својој понуди. На првом месту је, разуме се, квалитет уџбеника.

Тренутно нема коментара!

Започните коментарисање.

Додајте коментар

Ваши подаци ће бити безбедни! Ваша имејл адреса ће бити видљива само администраторима сајта. Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде, као и коментаре који се не односе на вест коју коментаришете, нећемо објавити. Из безбедносних разлога, неће бити објављени ни линкови ка другим сајтовима.