Како је моја ћерка заволела књиге

Врло рано сам одвео ћерку у библиотеку и открио јој један потпуно нов и непознат свет. У нашој локалној библиотеци постоји издвојена просторија у којој се налази дечија литература, разврстана по узрастима.

1012283_646278805419052_3211535_n

Од самог почетка сам желео да створим неку као магичну атмосферу око одласка у библиотеку. Одлазак у библиотеку мора да буде главна атракција тога дана, наш посебан ритуал. Тог дана не радимо ништа друго. Слаткиши, сладоледи, куповина играчака, посета луна парку, вожње возићима, аутићима и осталим “ићима”, све остаје у другом плану.

Задатак је веома тежак и води се борба с неравноправним непријатељима, али се на овај начин указује на важност чина одласка у библиотеку. Када дође дан за враћање књига и узимање нових, обликује се посебна, сликовита атмосфера. Колико је само лепо отићи у библиотеку и разоткрити толико нових, шароликих светова!

Присећамо се догодовштина разноразних ликова из књига које смо прочитали. Мини анализа прича из сликовница постаје врло занимљива и слојевита ако се детету постављају добра питања. Пронаћи књигу из исте едиције, где се појављују већ препознатљиви ликови у другачијим авантурама, значи додатно побудити дечију радозналост и жељу да се врате по још нових књига.

Неиздрж да се књига одмах отвори и чита при изласку из библиотеке спутавам у корену. Књига не служи за “прелетање” у ходу до куће. Ту нема сензационалистичких наслова које морамо одмах видети и поделити са другима да бисмо били “ин”.

malo-uputstvo-za-citanje-iz-nase-biblioteke-lilihipsteri1

За књигу је потребан мир породичног дома и стрпљење, како би се заронило у непрегледне дубине међ корицама. Деца и стрпљење? Хм, то никако не иде заједно, али покушати развити им стрпљење на овај начин је непроцењиво.

И на крају, свега овога не би ни било да нема ритуала “сваковечерњег” читања пре спавања.
Напомена:

Учлањење у градске библиотеке је бесплатно за децу предшколског узраста, као и за ђаке прваке. Уколико сте добровољни давалац крви или бака или дека од 65 лета, можете се и ви бесплатно учланити и узимати књиге и за себе и за децу.

– Тата Шоне

blog.lilihipsteri

  Categories:

Тренутно нема коментара!

Започните коментарисање.

Додајте коментар

Ваши подаци ће бити безбедни! Ваша имејл адреса ће бити видљива само администраторима сајта. Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде, као и коментаре који се не односе на вест коју коментаришете, нећемо објавити. Из безбедносних разлога, неће бити објављени ни линкови ка другим сајтовима.