Како написати састав

март 08 20:21 2014

 

Састави су чест појам током основног и средњег школовања. А будимо искрени, мали проценат деце се радује овом задатку и са уживањем га извршава. Можда је разлог тај што не знате како да напишете добар састав, а нисте ни свесни колико је то заправо једноставно. Потребно је само мало посвећености и 0_8c22a_617c12b8_Mинспирација незауставно надолази…

Прочитајте и Писмени састави о јесени

Најпре мораш схватити суштину дела о коме треба да пишеш. Треба да из гомиле реченица закљушиш једну једноставну ствар. Шта нам дело поручује? Да ли прича о љубави (о каквој љубави), да ли прича о рату (о ком рату, зашто је дошло до њега), да ли прича о смислу живота (како га живимо а како заправо треба да га живимо), да ли прича о друштву, о пролазности или нечему што траје читав живот итд.

Прочитајте и Јесен – писмени састав

Увод и закључак – треба да буду кратки али ефектни. У већем броју случајева управо они утичу на оцену. Требало би да буду исписани у 2-4 реченице и да оне нису дугачке. Избегавај дуге реченице кроз читав састав, често замарају, не говоре ништа а и ти се сам/а запетљаш и на крају заборавиш шта си уствари хтео/ла да кажеш. У уводу пишеш уопштено о смислу дела, не о теми која се тражи, а у закључку – као што сам назив каже, износисш своје крајње мишљење о теми о којој си писао/ла.

Прочитајте и Ђачке муке: Како помоћи детету да напише састав?

Разрада – Најобимнији део састава. Већ у првој реченици “обавештаваш” читаоца о чему пишеш. Не треба да препричаваш дело, то није поента састава! Поента је да кроз разраду читалац схвати о чему говори дело али већином треба да буде твоје мишљење о њему. Дакле, пишес своје видјење, разумевање или неслагање са писцем, поистовећујеш се са ликовима, са ситуацијом. Покушај себе да ставиш на њихово место и размишљај зашто је неко одреаговао како јесте, зашто је то нешто морало да се деси, како би се ти на месту тог лика понашао а затим запиши.

Можеш да опишеш неку ситуацију у кратким цртама, а затим дајеш своје критике. Твоја критика може бити објашњена кроз неки цитат. У реду је да искористиш један ДО два цитата кроз читав састав и труди се да они не буду дугачки ( Грешите ако мислите да ће цитат од 4-5 редова да “скрати састав”, може само да га уцини недовршеним.)

Прочитајте и Помоћ при писању састава

Дужина састава – Састав не треба да буде ни прекратак ни предугачак. Идеална дужина састава је страна – страна и по А4 формата/ две стране А3 формата. То је сасвим довољно простора да се обухвати све оно што је битно. Професори више цене кратке саставе у којима је „пуно тога“ речено, тј. „захваћена“ је суштина теме, него оне дуже који нама као читаоцу не говоре ниста.

Прочитајте и Како написати састав – опис природе |

Савети

Избегавај да почињеш реченице са везницима.
Мораш разумети цитат који си искористио и објаснити зашто си баш њега употребио.
Разрада би требала да буде дуга приближно као 4 увода, али није правило.

Извор: www.kakopedija.com/

 

 1. новембар 25, 19:52 #1 Драгана Жорич

  Драга Лидија,

  Фасцинирана сам Твојом ширном и интересовањем.
  Прекрасно.

  Велики поздрав Драгана Жорић

  Одговорите на овај коментар
 2. новембар 26, 12:21 #2 Natasa

  Ovde je izmesano sasatav i analiza dela. Analiza dela treba da ima jasno obrdjene sledeće elemente: struktura, vreme, prostor, perspektiva pisca, likovi, motivi, tema, naslov i (eventualno) moto. I naravno to ste dobro rekli nema i ne sme biti prepricavanja, posebno ne u danasljim vremenima gde sve ima na netu copy-paste.

  Одговорите на овај коментар

Додајте коментар

Ваши подаци ће бити безбедни! Ваша имејл адреса ће бити видљива само администраторима сајта. Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде, као и коментаре који се не односе на вест коју коментаришете, нећемо објавити. Из безбедносних разлога, неће бити објављени ни линкови ка другим сајтовима.