Kako napisati sastav

mart 08 20:21 2014

 

Sastavi su čest pojam tokom osnovnog i srednjeg školovanja. A budimo iskreni, mali procenat dece se raduje ovom zadatku i sa uživanjem ga izvršava. Možda je razlog taj što ne znate kako da napišete dobar sastav, a niste ni svesni koliko je to zapravo jednostavno. Potrebno je samo malo posvećenosti i 0_8c22a_617c12b8_Minspiracija nezaustavno nadolazi…

Pročitajte i Pismeni sastavi o jeseni

Najpre moraš shvatiti suštinu dela o kome treba da pišeš. Treba da iz gomile rečenica zakljušiš jednu jednostavnu stvar. Šta nam delo poručuje? Da li priča o ljubavi (o kakvoj ljubavi), da li priča o ratu (o kom ratu, zašto je došlo do njega), da li priča o smislu života (kako ga živimo a kako zapravo treba da ga živimo), da li priča o društvu, o prolaznosti ili nečemu što traje čitav život itd.

Pročitajte i Jesen – pismeni sastav

Uvod i zaključak – treba da budu kratki ali efektni. U većem broju slučajeva upravo oni utiču na ocenu. Trebalo bi da budu ispisani u 2-4 rečenice i da one nisu dugačke. Izbegavaj duge rečenice kroz čitav sastav, često zamaraju, ne govore ništa a i ti se sam/a zapetljaš i na kraju zaboraviš šta si ustvari hteo/la da kažeš. U uvodu pišeš uopšteno o smislu dela, ne o temi koja se traži, a u zaključku – kao što sam naziv kaže, iznosisš svoje krajnje mišljenje o temi o kojoj si pisao/la.

Pročitajte i Đačke muke: Kako pomoći detetu da napiše sastav?

Razrada – Najobimniji deo sastava. Već u prvoj rečenici “obaveštavaš” čitaoca o čemu pišeš. Ne treba da prepričavaš delo, to nije poenta sastava! Poenta je da kroz razradu čitalac shvati o čemu govori delo ali većinom treba da bude tvoje mišljenje o njemu. Dakle, pišes svoje vidjenje, razumevanje ili neslaganje sa piscem, poistovećuješ se sa likovima, sa situacijom. Pokušaj sebe da staviš na njihovo mesto i razmišljaj zašto je neko odreagovao kako jeste, zašto je to nešto moralo da se desi, kako bi se ti na mestu tog lika ponašao a zatim zapiši.

Možeš da opišeš neku situaciju u kratkim crtama, a zatim daješ svoje kritike. Tvoja kritika može biti objašnjena kroz neki citat. U redu je da iskoristiš jedan DO dva citata kroz čitav sastav i trudi se da oni ne budu dugački ( Grešite ako mislite da će citat od 4-5 redova da “skrati sastav”, može samo da ga ucini nedovršenim.)

Pročitajte i Pomoć pri pisanju sastava

Dužina sastava – Sastav ne treba da bude ni prekratak ni predugačak. Idealna dužina sastava je strana – strana i po A4 formata/ dve strane A3 formata. To je sasvim dovoljno prostora da se obuhvati sve ono što je bitno. Profesori više cene kratke sastave u kojima je „puno toga“ rečeno, tj. „zahvaćena“ je suština teme, nego one duže koji nama kao čitaocu ne govore nista.

Pročitajte i Kako napisati sastav – opis prirode |

Saveti

Izbegavaj da počinješ rečenice sa veznicima.
Moraš razumeti citat koji si iskoristio i objasniti zašto si baš njega upotrebio.
Razrada bi trebala da bude duga približno kao 4 uvoda, ali nije pravilo.

Izvor: www.kakopedija.com/

 

  Categories:
napišite komentar

2 komentara

 1. novembar 25, 19:52 #1 Dragana Žorič

  Draga Lidija,

  Fascinirana sam Tvojom širnom i interesovanjem.
  Prekrasno.

  Veliki pozdrav Dragana Žorić

  Odgovorite na ovaj komentar
 2. novembar 26, 12:21 #2 Natasa

  Ovde je izmesano sasatav i analiza dela. Analiza dela treba da ima jasno obrdjene sledeće elemente: struktura, vreme, prostor, perspektiva pisca, likovi, motivi, tema, naslov i (eventualno) moto. I naravno to ste dobro rekli nema i ne sme biti prepricavanja, posebno ne u danasljim vremenima gde sve ima na netu copy-paste.

  Odgovorite na ovaj komentar

Dodajte komentar

Vaši podaci će biti bezbedni! Vaša imejl adresa će biti vidljiva samo administratorima sajta. Komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede, kao i komentare koji se ne odnose na vest koju komentarišete, nećemo objaviti. Iz bezbednosnih razloga, neće biti objavljeni ni linkovi ka drugim sajtovima.