Како развити добре навике у учењу код деце?

октобар 16 15:28 2014

Дете које од раног узраста развије добре радне навике у извршавању школских обавеза лакше ће моћи да се адаптира на ново окружење и постигне добар успех у школи
Игра као важан аспект живота сваког детета и њен значај за њихов раст и развој је честа тема међу стручњацима, родитељима, васпитачима. То и не чуди, игра омогућава малишанима да развију бројне друштвене вештине, али и телесне, попут координације око-рука. Кроз игру деца унапређују своје физичко и ментално здравље. Међутим, како деца пођу у школу тако се значај игре смањује, а неке друге ствари добијају примат, као што су решавање домаћих задатака и учење.

Прочитајте и Како се постиже емоционална зрелост детета?

Дете које од раног узраста развије добре радне навике у извршавању школских обавеза лакше ће моћи да се адаптира на ново окружење и постизаће добар успех у школи, зато што је спремно да стиче нова знања.
Да би деца лакше остварила своје снове, потребно је да им родитељи прво помогну да развију потребне вештине. У већини случајева, академски успех служи као одскочна даска како би деца постигла све оно о чему маштају. Добре оцене у школи воде ка широком спектру могућности када су будуће професионалне каријере у питању. Зато би требало да се инвестира у образовни развој деце, исто као што се улаже да би се очувало и унапредило ментално и физичко здравље малишана. Потребно је да родитељи помогну деци да учење поставе као приоритет, тако што ће, на пример, инсистирати да малишани прво заврше домаћи задатак пре него што оду да се играју са другарима, или се забаве на неки други начин. Такође, пожељно је да се родитељи активно укључе у школовање своје деце тако што ће показати интересовање за то шта су малишани тог дана учили на часовима. То ће, кад тад, донети праве резултате. Осим тога, родитељи ће тако моћи да остваре још приснији однос са децом и помогну им да пронађу своје место и поенту учења и образовања у помало безличном академском свету. И приближе их њиховим сновима.

2196_EMA_2337_iff
Осим тога, родитељи би требало да развију позитивне ставове детета према школи и учењу. Помозите им да учење доживе као нешто креативно и забавно, а школу као место на ком ће моћи да науче много занимљивих ствари. У исто време, не треба изједначавати рад на домаћим задацима и поспремање собе. Зашто? Зато што деца кућне послове већ сматрају као нешто непријатно па постоји опасност да исти принцип пренесу и на школу. Дакле, треба применити различит приступ код ове две ствари. Са друге стране, уколико родитељ детету представи школу и домаће задатке као нешто у чему ће моћи да ужива и пронађе задовољство, а не као нешто заморно и досадно, дете ће бити мотивисано да испуњава оно што се од њега тражи у школи. Питајте децу шта су данас учила у школи или како им је било на часовима. Пренесите разговор о школи у свој дом, у породичну атмосферу и амбијент. Тиме ћете показати малишанима да су школа и учење нормалне и пожељне теме, о којима има смисла разговарати и ван учионице.
skolska-fobija-1
Међутим, као што се од одраслих не очекује да раде више од осам сати дневно, тако ни родитељи не би требало да буду превише строги и да наметну деци превише напоран темпо испуњавања школских обавеза. Више од неколико сати свакодневног учења код куће, поред школе, на пример, је нешто што није пожељно нити неопходно. Уместо приче о томе како учење треба да им буде важније од свега, потребно је да деца развију здрав осећај за равнотежу “школске обавезе – живот ван школе”. Родитељи треба да ограниче време за учење како остали аспекти живота њихове деце не би били запостављени, као што су друштвене и физичке активности. На пример, после два сата учења, предложите им да се мало одморе и проведу време са пријатељима, да оду на трчање или буду физички активни на неки други начин. Успостављање равнотеже “школа и учење – приватни живот” у раном узрасту пружиће деци прилику да исти принцип примене и касније у животу као студенти или на почетку своје професионалне каријере.

Прочитајте и Кад учење постане мучење

Потребно је много труда и времена како би родитељи код своје деце развили здраве радне навике у извршавању школских обавеза. Не жалите за временом и трудом који сте у то уложили, исплатиће вам се. Не постоји бољи начин како да посаветујете децу да постигну успех у животу осим да се што више образују. Кроз образовање дете може да стекне вештине и знање које ће му једног дана помоћи да оствари своје снове. Уколико им на прави начин приближите школу и школске обавезе и охрабрите да буду још бољи ђаци, образовање ће одиграти велику улогу у емоционалном и интелектуалном развоју детета.

 

Извор: blog.novakdjokovicfoundation.org

Тренутно нема коментара!

Започните коментарисање.

Додајте коментар

Ваши подаци ће бити безбедни! Ваша имејл адреса ће бити видљива само администраторима сајта. Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде, као и коментаре који се не односе на вест коју коментаришете, нећемо објавити. Из безбедносних разлога, неће бити објављени ни линкови ка другим сајтовима.