Како учити за пријемни испит

мај 13 08:49 2015

 

Изабрао си студије? Знаш тачно шта желиш да упишеш? Одлично! Сада је време да се припремаш за пријемни и ту ћемо ти ми помоћи. Представљамо ти 12 корака до наученог градива за пријемни испит:


1. Сети се зашто учиш – замисли одлазак на пријемни испит са свим потребним знањем и великим самопоуздањем и замисли моменат када сазнаш да си успео/ла да упишеш баш те студије о којима машташ. Твоја велика жеља се испунила и припремаш се за први дан студија и упознавање занимљивих колега са којима делиш исту страст ка баш тој области студија. Покушај да замислиш сваки детаљ и запамти тај осећај како би се њиме водио кроз читав процес припрема за пријемни испит. Када ти опадне мотивација и помислиш да је немогуће да се припремиш на време, присети се овог осећаја.

2. Изабери добро место за учење – како би што продуктивније започео учење, потребно је да изабереш добро место за то. А ево шта је непходно за добро место за учење:
• мирно место на којем ћеш имати што мање прекида и одвраћања пажње
• доступност потребних материјала за учење и довољно простора за њих
• добра осветљеност просторије
• удобна столица, а не кревет. Односно, не треба ти превише удобан положај тела (не желиш да заспеш успут)
• добра температура у просторији, како би имао/ла свежег ваздуха, а да не буде превише топло како ти се не би спавало

3. Почни са најтежим градивом – ако желиш да себи осигураш успех на пријемном испиту, потребно је да се добро припремиш, посебно у областима које сматраш да су ти најтеже. Јер управо уверење да је то што учиш нешто најтеже, може ти отежати савладавање те материје и довести до тога да бесконачно одлажеш да се ухватиш у коштац са тим предметом. Зато је потребно да се са њом што пре суочиш и оставиш довољно времена за понављање, као и за учење других области.
4. Без одлагања – како се не би нашао у невољи када се приближи пријемни испит, почни на време са припремама. Немој да се пар дана пред пријемни кајеш што ниси бар недељу дана дуже учио/ла (веруј нам, дешава се). Боље је да кренеш раније па да пред сам пријемни имаш времена да се опустиш и одмориш и да ти се то знање “слегне” у глави, уместо да си тих последњих дана у фрци јер схваташ да нећеш стићи да све спремиш.
слицица

5. Припреми освежење – како не би прекидао учење, припреми унапред грицкалице и пиће за сваки случај. Невероватно је колико често ћеш се, чим почнеш са учењем, сетити да ти се баш сад једе чоколада или пије чај. Буди зато спреман/на унапред!

6. Прво читање – пре него што се сретнеш по први пут са одређеном материјом, треба да одлучиш шта желиш да постигнеш током првог читања. Уколико желиш кроз прво читање што више научити, потребно је да одвојиш доста времена и енергије за читање текста са разумевањем. С друге стране, уколико желиш да стекнеш оквирну представу материје, можеш мање енергије уложити у прво читање па се касније посветити битнијим деловима.
слицица

7. Прави паузе током учења – у супротном, брзо ћеш се уморити и биће ти тешко касније се поново посветити учењу јер ћеш се сетити колико ти је било тешко прошли пут. Прави мале паузе, на пример, покушај са Помодоро техником или је прилагоди својим потребама.

8. Учи увек у исто време – одабери време током дана које ти највише одговара за учење и потруди се да се сваки наредни дан у то време “хваташ књиге”. Овако ћеш стећи рутину и како дани буду одмицали, приметићеш да ти се у то време повећава концентрација и мотивација за учењем.

9. Одреди дневне циљеве – како би имао већу мотивацију за учење, на почетку сваке недеље постави себи дневне циљеве за ту недељу. Тако ћеш јасно знати колико градива треба да пређеш у току сваког дана што ће ти помоћи да се сконцентришеш. Наравно, можеш да поставиш и месечне циљеве, али повремено провери да ли је потребно да их коригујеш.

10. Води белешке – потруди се да након сваке веће целине запишеш најважније идеје по тезама, можда додаш и неке референце (места где можеш прочитати више о томе). Ово ће ти бити од велике помоћи када будеш хтео/ла да се подсетиш одређене теме, да поновиш целокупно градиво или да провериш своје знање. Такође, можеш и подвлачењем или разним бојама да истичеш најбитније ствари, ако си визуелан тип па ти такво учење одговара. Или ако ти више прија и тако лакше памтиш, можеш учити наглас.

11. Понови градиво – сложићемо се са познатом латинском пословицом “Понављање је мајка учења”. У складу са тим, потруди се да одвојиш неколико дана (или недеља, колико сматраш да ће бити потребно) пред пријемни испит за понављање наученог. Понављање може бити забавније и ако укључиш у то још неког друга / другарицу која се спрема за исти пријемни па да се међусобно испитујете. Или извлачите картице са питањима, као што се то ради на факултету на испитима – уживите се већ у студирање 🙂 Само пази да то не прерасте у журку са екипом уместо у учење.

12. Веруј у себе – ако припремама за пријемни испит приступиш са ставом „шансе да положим су јако лоше” ти си већ донео/ла пресуду која ће те кочити на сваком кораку. Дакле, како би то избегао/ла, веруј у себе, јер уз труд и добру припрему, твоје шансе да упишеш жељене студије су изузетно високе и то је нешто што треба да те бодри кроз читав процес.

Извор: prijemni.infostud.com/

  Article "tagged" as:
  Categories:
напишите коментар

0 коментара

Тренутно нема коментара!

Започните коментарисање.

Додајте коментар

Ваши подаци ће бити безбедни! Ваша имејл адреса ће бити видљива само администраторима сајта. Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде, као и коментаре који се не односе на вест коју коментаришете, нећемо објавити. Из безбедносних разлога, неће бити објављени ни линкови ка другим сајтовима.