Какви су односи између деце у вртићком узрасту, на шта посебно треба обратити пажњу и шта саветују стручњаци?

август 08 22:35 2016

Односи између деце у вртићком узрасту

vrti
У ком узрасту се од детета може очекивати да активно реагује на другу децу? И да ли је нормално да дете од 21 месец на мању децу увек реагује негодовањем, гуркањем, када „уђу у његов простор“; само су нека од питања која забринуте маме постављају у редовном Памперс дружењу на форуму Рингераја. Из тог разлога, склопили смо савете и представљамо их у овом тексту.

Ево шта докторке кажу када су у питању односи између деце у вртићком узрасту.

За децу је добро да су у вртићу јер су тамо, између осталог, у сталном контакту са групом вршњака па ће се полако приликавати на функционисање групе и своје место у њој. У вртићу малишани развијају своје социјалне вештине и уче више о дељењу свог простора и свега осталог са другима.

Типови односа деце са другом децом сходно узрасту:

– Незаокупљено понашање: дете се не игра, може испољавати несталну пажњу за активности које се дешавају око њега

– Солитарна игра: дете се игра само, не обраћа или обраћа мало пажње другој деци и њиховим активностима – преовлађује до друге године

– Посматрање: дете посматра друге док се играју. Може им говорити, али се не укључује

– Паралелна игра: деца се баве сличним активностима и ступају у интеракцију, али организација активности је минимална, свако дете се понаша како жели, уместо усмеравања акција ка заједничком циљу – преовлађује на узрасту од друге до треће године

– Сарадничка игра: деца се играју у групи, улоге и задаци се деле и допуњују – учесталост сарадничке игре расте после треће године

– Од 2. до 5. године, опада учесталост незаокупљеног понашања, солитарне игре и посматрања игре других, док расте учесталост сарадничке игре. Најзаступљенија на тим узрастима је парарелна игра. Паралелна игра код старије деце може бити израз недостатка социјалних вештина да се укључе у групну активност која се одвија.

 

Када је у питању сукобљавање, већ од краја прве године, јављају се сукоби међу вршњацима. Они потичу од ограничене способности разумевања емоција и емоционалних доживљаја других током предшколског периода. Деца постају лако преплављена емоцијама које управљају привремено њиховим понашањем и пажњом. То може довести до снажних, честих промена и ерупција у вршњачким односима.

Истраживања показују да већ трогодишњаци у решавању сукоба са вршњацима чешће користе образлагање, а у сукобима са родитељима протест без образлагања.

У сваком случају, наоружајте се стрпљењем и имајте времена за своје малишане како бисте их разговором упутили и припремили на то дивно и узбудљиво окружење у којем ће проводити добар део дана са својим вршњацима и где ће учити и откривати нове ствари. А ако негде и запне, савети Памперс стручњака су ту да вам послуже као водич шта можете да очекујете.

 

Извор: www.ringeraja.rs

  Categories:

Тренутно нема коментара!

Започните коментарисање.

Додајте коментар

Ваши подаци ће бити безбедни! Ваша имејл адреса ће бити видљива само администраторима сајта. Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде, као и коментаре који се не односе на вест коју коментаришете, нећемо објавити. Из безбедносних разлога, неће бити објављени ни линкови ка другим сајтовима.