Картонска кутија боља за развој детета него било која друга играчка

децембар 09 19:10 2018


Једноставне играчке могу бити врло корисне, чак и обична картонска кутија може подтицати креативност, поручују стручњаци
Треба ли судити утицај играчке на дете према цени коју ћеш платити?


„Једноставније, практичне играчке које могу послужити за играње деце и родитеља, и боље су за развој детета“, каже лекар Алан Менделсон, коаутор новог извештаја Америчког удружења педијатара (ААП). Класичне активности с играчкама попут коцки за слагање или пуззли помажу малим мозговима да решавају загонетке и развијају машту и креативност.
Чак и картонска кутија има велику вредност. „Најбоље играчке су оне које подржавају интеракцију између деце и родитеља. Картонска кутија може се искористити како би се дете провлачило кроз њу или направила кућа.
Наравно да нећеш исту корист добити од таблета или екрана. Када се деца играју с родитељима догађа се права магија, без обзира играју ли се с правим играчкама или коцкама за слагање“, објаснио је Менделсон за „Таimе“.
Извештај сугерише да стална употреба електронике омета развој говора код деце, замјењује важну игру с родитељима и доводи до гојазности. Америчко удружење педијатара препоручује да беба до 18 месеци не буде пред екранима, а деца у узраста од 2 до 5 година смеју да буду највише сат времена.
„Што више знамо о раном развоју мозга, то више разумемо потребу за игром која је темељ људске интеракције. Нема екрана, видео игрица или апликација које могу да замене везе изграђене док се играју с играчкама“, објашњава леларка Алија Хилеј, координатор извјештаја.
Шта Америчко удружење педијатара препоручује родитељима:

-треба препознати шта је најважнија улога играња у детињству, а то је развијање топлих односа, пуних разумевања и интеракције
– наједукатвнија играчка је она која подстиче интеракцију између родитеља и деце у игри
– одабери играчке које превише не стимулишу дете него подстичу развој маште
– користи дечије књиге како би развили нове идеје и претварајте се заједно током игре с играчкама
– буди свесна играчка и стереотипа које подстичу ограничи играње видео игрица малој деци. Укупни број сати испред екрана, укључујући телевизију и компјутер, требао би да буде мањи од један сат за децу од две године, а потпуно – избегавати код деце млађе од 24 месеца. Деца млађа од пет година требају се играти с компјутерима или видео играма само кад је садржај прикладан за њих и уз присуство одрасле особе.


Извор: Керефеке

  Categories:
  1. децембар 10, 04:47 #1 Dragica

    Што се кутије тиче. Истина је. Купила сам унуку “Ватрогасца” и Сви смо се забављали. При том је научио доста појмова. О, било је и мало свађе. Хоће све сам, а има само три године. А потом смо изашли у природу па све лепо поновили. Сад сам купила “Градилиште” Очекујем поново весеље.

    Одговорите на овај коментар

Додајте коментар

Ваши подаци ће бити безбедни! Ваша имејл адреса ће бити видљива само администраторима сајта. Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде, као и коментаре који се не односе на вест коју коментаришете, нећемо објавити. Из безбедносних разлога, неће бити објављени ни линкови ка другим сајтовима.