Ко не воли да чита – функционално неписмен

октобар 30 23:48 2014

БЕОГРАД – На београдском Сајму књига данас се одржава школски дан, резервисан за групну посету ђака овој манифестацији, а министар просвете Срђан Вербић рекао је да у Србији данас живи нешто више од 150.000 неписмених особа.

1300075301543689c680450877566590_640x495
Без обзира што је Србија, као и друге земље у Европи, описменила практично целу популацију, у Министарству просвете нисмо задовољни јер многи грађани који се сматрају писменим ову вештину заправо не користе, рекао је Вербић на отварању традиционалног школског дана на Сајму књига.

Како је рекао, дискутабилно је да ли грађане који врло ретко читају, можемо сматрати функционално писменим.

“Задатак Министарства, али и других друштвених чинилаца јесте да подстакнемо све те грађане да се описмене на начин који им омогућава да се уклопе у 21. век. Пут који до тога јесте да непрекидно подстичемо, указујемо и учимо колико је читање важно за сваког појединца као и да је друштво које чине писмени, начитани и образовани грађани – друштво будућности”, поручио је Вербић ђацима.

Истакавши да је читање основ друштвеног развоја, Вербић је указао и да је читање темељ националног идентитета, али и да открива нове културе.

Он је деци указао на несвакидашњи штанд на сајму, излагачки простор НР Кине који “поручује колико непознатог и узбудљивог о једној култури можемо да откријемо само кроз књиге.

Наводећи да читање подстиче и лични развој, Вербић је нагласио како многобројне студије показују да читање подстиче развој речника, побољшава памћење, појачава концентрацију и подстиче вештине аналитичког мишљења.

Студије мозга указују да читање представља менталну стимулацију, како код деце тако и код одраслих, рекао је он и пренео запажања да читање чак успорава развој Алцхајмерове болести, деменције…

Међутим, мимо свих тих научних запажања, читање помаже да будемо бољи људи, рекао је он, додајући да је читање задовољство.

“Постоје многе ствари које чине живот бољим, а не коштају много. Са књигама је та економска рачуница врло јасна”, поручио је Вербић.

  Categories:

Тренутно нема коментара!

Започните коментарисање.

Додајте коментар

Ваши подаци ће бити безбедни! Ваша имејл адреса ће бити видљива само администраторима сајта. Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде, као и коментаре који се не односе на вест коју коментаришете, нећемо објавити. Из безбедносних разлога, неће бити објављени ни линкови ка другим сајтовима.