Кодекс понашања родитеља у предшколској установи

јул 19 02:12 2014

Циљ овог кодекса за родитеље је да се ближе утврде правила понашања родитеља у Предшколској установи како би се успоставили добри сараднички односи као услов за квалитетан рад у Предшколској установи.

Кодекс понашања родитеља је подељен на неколико сегмената

 • однос према свом детету
 • однос према другој деци
 • однос према васпитачу детета
 • однос према другим родитељима у групи
 • однос према Предшколској Установи

Прочитајте и Кодекс понашања васпитача у предшколској установи

Однос према свом детету

 • Родитељ је дужан да својим понашањем васпитно делује на своје дете.
 • Родитељ активно прати развој свог детета, тако што од васпитача добија информације о дететовом развоју.
 • Родитељ подржава спровођење васпитно-образовног рада који је прописан по програму Предшколске установе.
 • Родитељ је дужан да доводи дете у Предшколску установу, или овласти писмено ко може да преузме дете, у термину који је прописан.

Прочитајте и И после кажу – посао васпитача је лак

Однос према другој деци

 • Родитељ не сме да вербално и физички малтретира и/или туче другу децу, њихове родитеље или чланове породице или запослене када борави у Предшколској установи.
 • Родитељ не сме насилним путем да решава евентуалне размирице и проблеме које његово дете има са другом децом, родитељима или запосленима када борави у Предшколској установи, или се затекне са децом и васпитачем када су деца на некој активности ван просторија Предшколске установе. Уколико се то деси, васпитач је дужан да о оваквом  понашању родитеља или члана породице обавести руководиоца објекта или  директора Предшколске установе, односно полицију.

Прочитајте и Шта вам васпитачице у вртићу никада неће рећи у лице

Однос према васпитачу детета

 • Родитељ је дужан да редовно присуствује родитељским састанцима, а у случају потребе, долази на индивидуални разговор са васпитачем.
 • Родитељ или члан породице не сме да на било који начин вербално или физички малтретира, понижава, исмева, напада и/или вређа васпитача. Уколико се то деси, васпитач је дужан да о непримереном понашању родитеља или члана породице обавести руководиоца објекта директора Предшколске установе, односно полицију.
 • У циљу што бољег и квалитетнијег рада са децом, пожељно је да родитељ обавести и разговара са васпитачем о свему што сматра да би било корисно за његово дете, било да се ради о радосним дешавањима (рођење брата, сестре, венчања) или непријатним догађајима (смрт, болест, развод).

Начин одевања родитеља

 • Родитељ је дужан да се облачи прописно, као што је предвиђено за облачење   у Јавним установама.

 Прочитајте и Родитељи, подржите ауторитет васпитача у вртићу

Однос према другим родитељима, допринос у раду са осталим родитељима.

 • У складу са својим могућностима родитељ може да да свој лични, стручни и/или материјални допринос у побољшању услова живота и/или остваривању планираних   задатака у оквиру Предшколске установе. Сваки допринос родитеља адекватно се вреднује – захвалницом или признаницом.

Однос према Предшколској Установи

 • Родитељ не сме да улази у радне просторије Предшколске установе мимо термина одређеног за родитељске састанке, индивидуални разговор, односно термина утврђеног за пријем и одлазак деце, издавању потврда или неких других исправа које Предшколска установа може да изда родитељима, ако родитељи нису у могућности да лично доводе и одводе дете дужни су да дaју писмено овлашћење оверено у установи за две пунолетне особе.
 • Родитељ код  руководиоца објекта, педагога, психолога или директора  долази у складу са претходним договором или позивом.
 • Родитељ је дужан да обавештава васпитача о разлозима изостајања детета, када се ради о изостајању због болести детета важно је да се родитељ консултује са лекаром кад дете може да иде у групу деце и изостанак правда са лекарским уверењем.

 Прочитајте и Урош Петровић: Уважавајте васпитаче и учитеље, они утиру …

Поред свега наведеног родитељи су дужни да у свему поступају у складу са Статутом и Правилима понашања у Предшколској установи и  важећим Законом. Непоштовање и непоступање по овом кодексу повлачи одговорност родитеља.

Извор: uvv.rs

  Categories:
напишите коментар

12 коментара

 1. јул 19, 11:49 #1 m

  sto se roditelja tice ima svakakvih pogotovo po pitanju odevanja kad mame u minicu i cizmama dovode devojcice isto tako obucene, druga stvar je ako je propisano da deca dolaze u vrtic u 8 neki roditelji dovode decu i u pola 9 jer su navodno zaspala…

  Одговорите на овај коментар
 2. јул 20, 10:21 #2 milena crnic

  roditelji se u velikom broju slucajeva odnose neprimereno, pogotovo prema vaspitacima svog deteta , medjutim smatram da je vaspitac ta kljucna osoba koja treba da postavi taj odnos na pravo mesto. Podrazumeva se da uvek ima oni sa kojima se ne moze, koji moraju da okrive nekog za bedno stanje soje duse , na zalost sve ih je vise, ali se i u takvim situacijama moramo snaci mi, vaspitaci. Bilo bi dobro kad bi ovaj kodeks bio obavezan i kad bi sa sobom zbog eventualnog nepostovanja istoga podrazumevao i neke konsekvence za roditelje. Ovako kodeks kao kodeks ama bas nista nece znaciti, odnosno nece zastititi nikoga.

  Одговорите на овај коментар
 3. јул 20, 13:09 #3 Slađana Komatina

  Bas mi se dopada. Trebalo bi zaista da bude okačeno na svim oglasnim tablama, ne bi li neki roditelji počeli malo više da poštuju vaspitače .

  Одговорите на овај коментар
 4. јул 30, 07:59 #4 m

  i vaspitaca ima svakakvih imala sam priliku da vidim da vaspitacica samara dete jer je nije odmah poslusalo

  Одговорите на овај коментар
 5. октобар 01, 18:39 #5 Jasmina

  Kod nas u vrticu kodeks ponasanja roditelja stoji na panou, za zaposlene u vaspitackoj sobi.

  Одговорите на овај коментар
 6. октобар 02, 15:58 #6 Анонимни

  Dopuniti samo sa jos jednim kodeksom a to je sankcionisati sirenje lazi,neistina i klevetanje vaspitaca.

  Одговорите на овај коментар
 7. октобар 05, 08:22 #7 m

  nije izmisljotin vidja se to samo se cuti o tome

  Одговорите на овај коментар
 8. децембар 28, 16:43 #8 m

  ne nisam jer sam prijavila mentoru posto sam bila student ta vaspitacica vise ne radi

  Одговорите на овај коментар
 9. април 21, 13:55 #9 Cicka

  Zaista mi je zao vaspitaca i svih koji rade sa decom, jer ima dosta roditelja koji su, blago receno, nepodobni da imaju decu. Takvima nikad necete valjati, a posao koji obavljate je i vise nego zahtevan- vaspitaj, igraj se, skaci, krevelji se, vodi ovde, vodi onde, kulturno uzdizi, resavaj konflikte i jos sto stvari koje samo vi vaspitaci znate….to je daleko napornije od poslova u fabrici, na kasi, u kancelariji jer se radi o oblikovanju decije licnosti-tu kad nesto propustite gotovo je i nema nazad. I zato mi je zao sto vas koji volite decu, visoko ste obrazovani i strucni, maltretira neko ko ima samo biolosku predispoziciju da bude roditelj i apsolutno nista vise…strasno…

  Одговорите на овај коментар

Додајте коментар

Ваши подаци ће бити безбедни! Ваша имејл адреса ће бити видљива само администраторима сајта. Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде, као и коментаре који се не односе на вест коју коментаришете, нећемо објавити. Из безбедносних разлога, неће бити објављени ни линкови ка другим сајтовима.