Који универзални језик ће највише помоћи детету да постане успешно (а није енглески)

јун 07 21:40 2017

Знате ли који језик је универзални на нашој планети? Ако сте помислили на енглески, нисте у праву. Универзални језик (или више њих) је онај у коме се пишу програми за рачунаре. Дете које овлада неким програмским језиком биће у стању да комуницира без граница, да решава комплексне проблеме, да буде иновативно и на крају успешно.

Многи људи сматрају да је за програмирање потребно високо технолошко знање и да је то привилегија надарених. Али програмирање је нешто сасвим друго. То је начин размишљања кроз који све ваше мисли и идеје разлажете на структуиране, логичке целине, а затим те целине, једну по једну, спајате у алгоритам инструкција које ваше ноге и руке користе да стварају. Слично је и са рачунарским програмима. Систематичност и методичност су оно што се учи кроз програмирање, а не програмске наредбе.

Зато је књига „Научи да програмираш” одличан увод у алгоритамски начин размишљања, који подстиче креативност код деце и описмењује их за будућност. У овој књизи се деци на сликовит и пријемчив начин дочарава како настаје магија коју сваки дан користимо кроз мобилне телефоне, рачунаре и друге дигиталне уређаје. Шта се то заправо дешава у позадини када ми само једним кликом долазимо до толико садржаја и информација?

Почиње се с основним појмовима програмирања и иде се корак по корак, и док буду пратили упутства, научиће много о петљама, променљивама и бирању ‒ и тако све док дете не усаврши вештину програмирања толико да ће моћи да направи свој сајт… и још много тога!

Роботи ће у том процесу помагати и побринути се да све буде јасно. Дете ће научити како да користи лого, да прави игре у скрачу, програме у пајтону, да експериментише с ХТМЛ-ом и користи јаваскрипт како би направио интерактивне интернет странице.

Ову књигу препоручујемо баш свима јер, ако у Вашем детету постоји макар мало талента и интересовања за програмирање, на овај начин ће се то интересовање сигурно пробудити и развити у правом смеру.

A. Ц.

напишите коментар

0 коментара

Тренутно нема коментара!

Започните коментарисање.

Додајте коментар

Ваши подаци ће бити безбедни! Ваша имејл адреса ће бити видљива само администраторима сајта. Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде, као и коментаре који се не односе на вест коју коментаришете, нећемо објавити. Из безбедносних разлога, неће бити објављени ни линкови ка другим сајтовима.