Koliko je 5+5+5?

januar 03 01:50 2017

 

Koliko je 5+5+5? Ne, nije 15!
Brojni roditelji na društvenim mrežama čude se matematičkom zadatku koji je jedna učiteljica osnovne škole ocenila kao netačan.

CR79zOdWoAA-4P8

U jednoj američkoj osnovnoj školi učenici ne mogu samo da napišu da je 5×3=15 već jednačinu moraju drugačije da reše.
Tačan odgovor nije ni da je 5+5+5=15 već odgovor mora biti napisan kao 3+3+3+3+3=15.
Iako se većina roditelja pobunila zbog ovakvog pristupa zadatku bilo je i onih koji su podržali učiteljicu smatrajući da je zadatak jasno postavljen i da učiteljica samo radi svoj posao, i to dobro, jer decu uči pravilnom računanju.

Izvor: boingboing.net

Preuzeto: prva.rs

  Categories:
napišite komentar

13 komentara

 1. novembar 01, 12:47 #1 Aleksandar

  Tipicni americki sistem drzavnog skolstva – ispiranja mozga i prosecnosti. Sve koji razmisljaju treba zaustaviti u tome od prvog znaka.

  Privatne skole za bogate Amerikance su vec nesto drugo… tamo bi verovatno pohvalili ovakav nacin razmisljanja kao kreativan.

  Sta ce njima kreativnost i drugacije razmisljanje… treba da se nauci da radi onako kako mu se kaze. Proveren recept za skolovanje proste radne snage koja ce raditi samo onako kako im se kaze, bez razmisljanja… za dobijanje naroda kojim se moze lako manipulisati.

  Jedino se plasim da ce i kod nas drzavne skole postati slicne americkim – vec su na dobrom putu…

  Odgovorite na ovaj komentar
  • novembar 01, 18:44 Cile

   Nase skole su vec takve.

   Odgovorite na ovaj komentar
  • maj 19, 18:29 Sanja

   Ovo uopšte nije ispiranje mozga. Naš sistem, koji uči decu napamet da množe, a ne shvataju šta ono znači, ispire mozak. Učiteljica je u pravu. Ovakav sistem primenjuju i u Engleskoj. Što se tiče kreativnosti, mnogo više rade na tome nego kod nas. Ovi naši pokušavaju da usvoje nešto iz tih sistema obrazovanja, ali nažalost ne na pravi način

   Odgovorite na ovaj komentar
 2. novembar 01, 16:55 #2 Aleksandar

  A vi bi ste, konačno, mogli da savladate pravopis!

  Odgovorite na ovaj komentar
 3. septembar 11, 14:30 #3 goca

  3×5 i jeste na 3 mesta po 5 sto znaci 5+5+5. I obrnuto 5×3 na 5 mesta broj 3+3+3+3+3

  Odgovorite na ovaj komentar
  • maj 19, 07:57 Marina

   Drugim rečima, i vi biste tako ocenili.
   Pa ni drugi zadatak, gde je dete nacrtalo na četiri mesta po šest nije tačno ocenjen. Znam, ako ne dobije poena u prvom, ne treba ni u drugom.

   Odgovorite na ovaj komentar
  • maj 19, 16:28 Natasa

   Tako je, ucitelj/uciteljica je ocekiva postupno na 2,nacina da se objasni 3*5, nije napisano da je rezultat netacan, vec da postoji jos jedan nacin i zato zadatak nosi jedan poen manje od maksimalnog broja poena za taj zadatak.

   Odgovorite na ovaj komentar
 4. maj 19, 01:13 #4 Jelena

  Đak nije razumeo sam pojam množenja (ni jezički ni matematički ni smisaono) i prošla mu je fora sa malim brojevima, ali bi se problem tog nerazumevanja odrazio na računanje većim brojkama tako da je učiteljica ispravno ocenila rešenje koje jasno oslikava tu vrstu nerazumevanja

  Odgovorite na ovaj komentar
 5. maj 19, 09:19 #5 Ana

  To nije JEDNAČINA, vec brojevni izraz!😂

  Odgovorite na ovaj komentar
 6. maj 20, 13:01 #6 Natasa

  Nesto poput ovog se radilo i u NL. Velikoj vecini dece je bilo jasno sta se trazilo. Oni koji su izetni nisu nikad ni radili ovakve zadatke, vec su bili na visem nivou. Jasno je da dete ne razume osnovne zahteve, sto se vidi i u drugom primeru. Roditelji ne treba da na ovakvim banalnim primerima isteruju neku pravdu, jer deca se izmedju ostalog uce od malih nogu i da budu jasna i precizna. To svakako ne iskljucuje kretivnost i stvaralastvo, ali sve u svoje vreme. I u samom prevodu se pojavljuje nevidjena glupost da je 3×5 `jednacina`

  Odgovorite na ovaj komentar

Dodajte komentar

Vaši podaci će biti bezbedni! Vaša imejl adresa će biti vidljiva samo administratorima sajta. Komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede, kao i komentare koji se ne odnose na vest koju komentarišete, nećemo objaviti. Iz bezbednosnih razloga, neće biti objavljeni ni linkovi ka drugim sajtovima.