Колико је 5+5+5?

јануар 03 01:50 2017

 

Колико је 5+5+5? Не, није 15!
Бројни родитељи на друштвеним мрежама чуде се математичком задатку који је једна учитељица основне школе оценила као нетачан.

CR79zOdWoAA-4P8

У једној америчкој основној школи ученици не могу само да напишу да је 5×3=15 већ једначину морају другачије да реше.
Тачан одговор није ни да је 5+5+5=15 већ одговор мора бити написан као 3+3+3+3+3=15.
Иако се већина родитеља побунила због оваквог приступа задатку било је и оних који су подржали учитељицу сматрајући да је задатак јасно постављен и да учитељица само ради свој посао, и то добро, јер децу учи правилном рачунању.

Извор: boingboing.net

Преузето: prva.rs

  Categories:
напишите коментар

16 коментара

 1. новембар 01, 12:47 #1 Aleksandar

  Tipicni americki sistem drzavnog skolstva – ispiranja mozga i prosecnosti. Sve koji razmisljaju treba zaustaviti u tome od prvog znaka.

  Privatne skole za bogate Amerikance su vec nesto drugo… tamo bi verovatno pohvalili ovakav nacin razmisljanja kao kreativan.

  Sta ce njima kreativnost i drugacije razmisljanje… treba da se nauci da radi onako kako mu se kaze. Proveren recept za skolovanje proste radne snage koja ce raditi samo onako kako im se kaze, bez razmisljanja… za dobijanje naroda kojim se moze lako manipulisati.

  Jedino se plasim da ce i kod nas drzavne skole postati slicne americkim – vec su na dobrom putu…

  Одговорите на овај коментар
 2. новембар 01, 16:55 #2 Александар

  А ви би сте, коначно, могли да савладате правопис!

  Одговорите на овај коментар
 3. септембар 11, 14:30 #3 goca

  3×5 i jeste na 3 mesta po 5 sto znaci 5+5+5. I obrnuto 5×3 na 5 mesta broj 3+3+3+3+3

  Одговорите на овај коментар
 4. мај 19, 01:13 #4 Јелена

  Ђак није разумео сам појам множења (ни језички ни математички ни смисаоно) и прошла му је фора са малим бројевима, али би се проблем тог неразумевања одразио на рачунање већим бројкама тако да је учитељица исправно оценила решење које јасно осликава ту врсту неразумевања

  Одговорите на овај коментар
 5. мај 19, 09:19 #5 Ana

  To nije JEDNAČINA, vec brojevni izraz!😂

  Одговорите на овај коментар
 6. мај 20, 13:01 #6 Natasa

  Nesto poput ovog se radilo i u NL. Velikoj vecini dece je bilo jasno sta se trazilo. Oni koji su izetni nisu nikad ni radili ovakve zadatke, vec su bili na visem nivou. Jasno je da dete ne razume osnovne zahteve, sto se vidi i u drugom primeru. Roditelji ne treba da na ovakvim banalnim primerima isteruju neku pravdu, jer deca se izmedju ostalog uce od malih nogu i da budu jasna i precizna. To svakako ne iskljucuje kretivnost i stvaralastvo, ali sve u svoje vreme. I u samom prevodu se pojavljuje nevidjena glupost da je 3×5 `jednacina`

  Одговорите на овај коментар
 7. март 30, 21:38 #7 Marija

  Nije šija, nego vrat

  Одговорите на овај коментар
 8. март 30, 21:52 #8 Učitanjica

  Potpuno ispravno ocenjen zadatak. Vaznost
  pravilne primene množenja se lepo može sagledati kad se pije lek, gde nikako nije isto da li je jedna tableta dva puta dnevno ili dve tablete odjednom.

  Одговорите на овај коментар

Додајте коментар

Ваши подаци ће бити безбедни! Ваша имејл адреса ће бити видљива само администраторима сајта. Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде, као и коментаре који се не односе на вест коју коментаришете, нећемо објавити. Из безбедносних разлога, неће бити објављени ни линкови ка другим сајтовима.