Креативни центар развио дигиталне тестова знања за ученике млађих разреда

април 16 20:31 2018

Припреме дигиталних уџбеника за прваке и петаке који ће од септембра учити по новом плану и програму су у току. У међувремену, издавачка кућа Креативни центар је, поред материјала за ученике првог и петог разреда, припремила и посебне дигиталне тестове за проверу знања за ученике другог и четвртог разреда. У оквиру пројекта РАЗВОЈ ДИГИТАЛНИХ МАТЕРИЈАЛА ЗА ОСНОВНУ ШКОЛУ који Креативни центар спроводи у сарадњи са експертима из Института за психологију уз подршку организације Хелветас Србија, током априла и маја у четири основне школе у Београду, биће спроведено тестирање дигиталних материјала Креативног центра намењених ученицима млађих разреда основне школе.

Реч је пре свега о тестовима из три главна предмета – Српски језик, Математика и Свет око нас. Како каже Љиљана Марковић, директорка Креативног центра, ови материјали прате школски план и програм и садрже 20 разноврсних типова задатака. Сваки задатак се аутоматски прегледа после решавања, чиме наставници и родитељи могу да прате напредак сваког ученика.

О пројекту су говорили још и Др Ивана Степановић Илић, директорка Института за психологију Филозофског факултета у Београду; Љиљана Маринковић, директорка издавачке куће Креативни центар; Мартин Дитз, руководилац организације Хелветас Србија и Милица Симић, студенткиња, учесница у пројекту.

Директорка Креативног центра Љиљана Маринковић рекла је: „Наша намера јесте да створимо врхунски материјал, који треба суштински да унапреди учење, а не да буде само „модни додатак“ штампаним уџбеницима. Увођење дигиталних материјала у основну школу видимо и као неопходност савременог тренутка и као изазов да креирамо садржаје који ће бити подједнако добри као и наше штампане књиге.”

„Електронски образовни материјал није само друга форма класичних уџбеника. Он има своја правила и своје захтеве и за његово креирање потребан је стручан и мулитидисциплинаран приступ. Зато смо се одлучили за сарадњу са Институтом за психологију, чији су стручњаци били активно укључени у креирање нове генерације уџбеника у Србији, започето 2004. године. Такође, сарадници Института били су укључени у рад на многим уџбеницима Креативног центра као експерти за образовни дизајн. Уз њихову помоћ дошли смо до сазнања какви материјали треба да буду да би донели нешто суштински ново у односу на штампане уџбенике, као и да би одговарали образовним стандардима и сазнајним могућностима деце различитог узраста. Усредсредили смо се на интерактивне материјале намењене деци, пре свега за проверу знања. Материјали прате школски план и програм и садрже 20 разноврсних типова задатака. Сваки задатак се аутоматски прегледа после решавања, чиме наставници и родитељи могу да прате напредак сваког ученика. Наше електронске материјале тестираћемо на таблету и компјутеру јер их подржавају сви оперативни системи.“

„Креативни центар је увидео важност увођења електронских наставних материјалаи за школу и за ширу публику. Креативни центар, као ни Србија у целини, нема довољно искуства у методици наставе са електронским материјалима, и за тај посао били су му потребни стручни сарадници. Институт за психологију је развио наставне модуле које припремају студенте за рад у овој области.” – каже Мартин Дитз, руководилац Хелветас Србија.

Пре него што уђу у ширу употребу, ови материјали биће тестирани у четири београдске основне школе. Тестирање ће трајати до краја маја, а сви учесници конференције уверени су да ће резултати показати да деца технологију могу и желе да користе у едукативне сврхе, као и да учење кроз игру заиста јесте најбољи начин да се најмлађима пренесе знање.

Тренутно нема коментара!

Започните коментарисање.

Додајте коментар

Ваши подаци ће бити безбедни! Ваша имејл адреса ће бити видљива само администраторима сајта. Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде, као и коментаре који се не односе на вест коју коментаришете, нећемо објавити. Из безбедносних разлога, неће бити објављени ни линкови ка другим сајтовима.