Креативни центар развио дигиталне тестова знања за ученике млађих разреда

април 16 20:31 2018

Припреме дигиталних уџбеника за прваке и петаке који ће од септембра учити по новом плану и програму су у току. У међувремену, издавачка кућа Креативни центар је, поред материјала за ученике првог и петог разреда, припремила и посебне дигиталне тестове за проверу знања за ученике другог и четвртог разреда. У оквиру пројекта РАЗВОЈ ДИГИТАЛНИХ МАТЕРИЈАЛА ЗА ОСНОВНУ ШКОЛУ који Креативни центар спроводи у сарадњи са експертима из Института за психологију уз подршку организације Хелветас Србија, током априла и маја у четири основне школе у Београду, биће спроведено тестирање дигиталних материјала Креативног центра намењених ученицима млађих разреда основне школе.

Реч је пре свега о тестовима из три главна предмета – Српски језик, Математика и Свет око нас. Како каже Љиљана Марковић, директорка Креативног центра, ови материјали прате школски план и програм и садрже 20 разноврсних типова задатака. Сваки задатак се аутоматски прегледа после решавања, чиме наставници и родитељи могу да прате напредак сваког ученика.

О пројекту су говорили још и Др Ивана Степановић Илић, директорка Института за психологију Филозофског факултета у Београду; Љиљана Маринковић, директорка издавачке куће Креативни центар; Мартин Дитз, руководилац организације Хелветас Србија и Милица Симић, студенткиња, учесница у пројекту.

Директорка Креативног центра Љиљана Маринковић рекла је: „Наша намера јесте да створимо врхунски материјал, који треба суштински да унапреди учење, а не да буде само „модни додатак“ штампаним уџбеницима. Увођење дигиталних материјала у основну школу видимо и као неопходност савременог тренутка и као изазов да креирамо садржаје који ће бити подједнако добри као и наше штампане књиге.”

„Електронски образовни материјал није само друга форма класичних уџбеника. Он има своја правила и своје захтеве и за његово креирање потребан је стручан и мулитидисциплинаран приступ. Зато смо се одлучили за сарадњу са Институтом за психологију, чији су стручњаци били активно укључени у креирање нове генерације уџбеника у Србији, започето 2004. године. Такође, сарадници Института били су укључени у рад на многим уџбеницима Креативног центра као експерти за образовни дизајн. Уз њихову помоћ дошли смо до сазнања какви материјали треба да буду да би донели нешто суштински ново у односу на штампане уџбенике, као и да би одговарали образовним стандардима и сазнајним могућностима деце различитог узраста. Усредсредили смо се на интерактивне материјале намењене деци, пре свега за проверу знања. Материјали прате школски план и програм и садрже 20 разноврсних типова задатака. Сваки задатак се аутоматски прегледа после решавања, чиме наставници и родитељи могу да прате напредак сваког ученика. Наше електронске материјале тестираћемо на таблету и компјутеру јер их подржавају сви оперативни системи.“

„Креативни центар је увидео важност увођења електронских наставних материјалаи за школу и за ширу публику. Креативни центар, као ни Србија у целини, нема довољно искуства у методици наставе са електронским материјалима, и за тај посао били су му потребни стручни сарадници. Институт за психологију је развио наставне модуле које припремају студенте за рад у овој области.” – каже Мартин Дитз, руководилац Хелветас Србија.

Пре него што уђу у ширу употребу, ови материјали биће тестирани у четири београдске основне школе. Тестирање ће трајати до краја маја, а сви учесници конференције уверени су да ће резултати показати да деца технологију могу и желе да користе у едукативне сврхе, као и да учење кроз игру заиста јесте најбољи начин да се најмлађима пренесе знање.

напишите коментар

0 коментара

Тренутно нема коментара!

Започните коментарисање.

Додајте коментар

Ваши подаци ће бити безбедни! Ваша имејл адреса ће бити видљива само администраторима сајта. Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде, као и коментаре који се не односе на вест коју коментаришете, нећемо објавити. Из безбедносних разлога, неће бити објављени ни линкови ка другим сајтовима.