„Лако и брзо” смењивање директора школа?

јануар 17 12:41 2017

За пет, шест дана биће завршен нацрт измена Закона о основама система образовања и васпитања, који тренутно не предвиђа ограничење броја мандата директора школа, сазнаје „Политика” у Министарству просвете. Рад директора ће се пратити, а како нам је образложено, пошто је реч о функцији која је слична менаџерској, нема разлога да се ограничава мандат руководиоца који квалитетно ради свој посао.

Најављено је и да ће параграфима бити успостављен механизам „лаке смењивости директора од стране министра просвете, у случају кршења закона, који до сада није постојао”.

Како незванично сазнајемо, „лако и брзо смењивање” могло би да буде омогућено променом структуре школских одбора. Према садашњем закону, ово тело чине по три представника локалне самоуправе као оснивача, родитеља ученика и колектива школе. Једна од опција јесте да ће убудуће у школским одборима бити пет представника оснивача и по два представника наставника и родитеља.

Опширније у штампаном издању Политике.

  Article "tagged" as:
  Categories:
 1. јануар 17, 15:55 #1 lako a najteze

  Pojedinim skolama nisu ni potrebni skolski odbori.Ali pre toga treba ispitati rad i ovih dosadasnjih u pojedinim skolama,

  Одговорите на овај коментар
 2. јануар 17, 16:36 #2 Sanja

  Što bi značilo da opština može po partijskoj osnovi da stavlja svoje ljude iako se roditelji i nastavnici ne slažu, jer će biti u većini! Ma “bravo”! Idem bre iz ove zemlje lude! Ovde je sve za predstavnike vlasti namešteno!

  Одговорите на овај коментар
 3. јануар 17, 20:36 #3 Sanja

  Često se dešava da predstavnici Lokalne samouprave ne dolaze na sastanke Školskih odbora, jer nisu plaćeni za to. Samim tim neće biti kvoruma i sastanci će biti kao i odluke odlagani u nedogled.

  Одговорите на овај коментар
 4. јануар 17, 23:22 #4 ja

  A zašto im ne ograničiti mandate?Najbolje nek vladaju svaki do penzije.STRAŠNO I UŽASNO.A tek ovo sa školskim odborom????sada će tek biti sve politizovano!!!!!!

  Одговорите на овај коментар
 5. јануар 17, 23:53 #5 NINE

  Bravo!Upravo hocete da lokakne pisoplotonje kao i do sada da postavljaju svoje poslusnike i da diriguju kako,kada i koliko ce preko njih oprati para!Sta je tu promenjeno?

  Одговорите на овај коментар
 6. јануар 18, 14:22 #6 Deny

  Kome pade na pamet da ne ogranici broj mandata?! Lokalna samouprava sada ce imati vecinu… Strasno!

  Одговорите на овај коментар

Додајте коментар

Ваши подаци ће бити безбедни! Ваша имејл адреса ће бити видљива само администраторима сајта. Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде, као и коментаре који се не односе на вест коју коментаришете, нећемо објавити. Из безбедносних разлога, неће бити објављени ни линкови ка другим сајтовима.