Мајчина подршка јача самопоуздање

јун 23 11:37 2018

Стабилна емотивна веза између мајке и детета кључна је за раст појединих делова мозга, односно за развој интелигенције
Стабилна емотивна веза између мајке и детета кључна је за раст појединих делова мозга, односно за развој интелигенције – тврде истраживачи са Универзитета у Вашингтону. Они су пратили и анализирали начин на који се група мајки односила према малишанима током седам година. На основу резултата до којих су дошли закључили су да су деца коју су маме емотивно подржавале имала у просеку 10 одсто већи хипокампус од оних чије су мајке биле емотивно удаљене. Управо се хипокампус повезује са памћењем, учењем и реаговањем на стрес.

Истраживачи су открили да када постоји снажна веза између њих, малишани имају осећај сигурности, а он им дозвољава да истражују свет и стекну самопоуздање. Осим тога, посвећене мајке више помажу деци у решавању проблема, што утиче на то да она постану боља и темељнија у учењу и да се лакше носе са стресним ситуацијама.

Овај закључак се наслања на теорије које су изнели многи научници тврдећи да деца заправо наслеђују интелигенцију пре свега од мајке.

Извор: Новости

  Categories:

Тренутно нема коментара!

Започните коментарисање.

Додајте коментар

Ваши подаци ће бити безбедни! Ваша имејл адреса ће бити видљива само администраторима сајта. Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде, као и коментаре који се не односе на вест коју коментаришете, нећемо објавити. Из безбедносних разлога, неће бити објављени ни линкови ка другим сајтовима.