Велика матура: У средњим стручним школама, организација је нешто другачија, као и предмети који се полажу

мај 29 17:45 2017

Ученици завршних година средњих школа ових дана полажу матурски испит, а ђаци Четрнаесте београдске гимназије први су међу њима.


Kако би стекли диплому о завршеном степену образовања, ђаци широм Србије полажу матурски или завршни испит у школи.

– У нашој гимназији ђаци су већ у петак полагали матуру из српског језика, док данас полажу изборни предмет. У среду је последњи део, односно одбрана рада, а ови датуми могу се разликовати од школе до школе. Kод нас нико није пао на разредни или поправни испит тако да ће сви завршити ускоро – објашњава директорка Четрнаесте београдске гимназије Марија Милетић.

Миодраг Сокић из Форума београдских гимназија истиче да ђаци друштвеног смера као изборни предмет полажу страни језик, док ученици природно-математичког смера полажу математику.

– Ученици који не положе матуру, углавном у августу добијају још једну шансу. Међутим, то се заиста ретко дешава и углавном се своди на то да касније полажу они који нису у могућности да дођу у првом терминима – каже Сокић.

У средњим стручним школама, организација је нешто другачија, као и предмети који се полажу.

– У медицинским школама ове године се последњи пут полаже по старом наставном плану. Kод нас матура траје од 5. до 18. јуна, ђаци полажу матерњи, односно српски језик, изборни предмет и полажу практичан рад – прича Биљана Главоњић, помоћница директора Медицинске школе “Надежда Петровић”.

Диплома о положеном завршном или матурском испиту, један је од услова за конкурисање за факултет. Они који је стекну до јуна, моћи ће да полажу пријемни испит на факултету у првом кругу, док ће остали морати да сачекају други круг, који се организује у септембру.

Извор: Блиц

  Categories:
  1. мај 29, 17:57 #1 Milena

    Pogresan naslov. U tekstu je rec o velikoj, ne o maloj maturi.

    Одговорите на овај коментар

Додајте коментар

Ваши подаци ће бити безбедни! Ваша имејл адреса ће бити видљива само администраторима сајта. Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде, као и коментаре који се не односе на вест коју коментаришете, нећемо објавити. Из безбедносних разлога, неће бити објављени ни линкови ка другим сајтовима.