66 начина да забавите дете којем је досадно

Већ негде отприлике у другој недељи распуста, маме широм света суочавају се с истим проблемом – како сваког дана, 10 пута одговорити различито на исто питање: “Мамаааа, шта да радим? Досадно ми је!”

IMG_3722

Е сад, неке маме то решавају тако што пошаљу децу да гледају цртани филм или играју игрицу на рачунару, друге сваки пут “лупају главу” не би ли детету смислиле нешто креативно и занимљиво, а има и оних које кажу: “Досадно ти је? Хајде да очистиш своју собу!”. Да се разумемо, свако од ових решења је у реду, али не ако их примењујете свакодневно. Деца не смеју седети предуго за рачунаром, јер то има негативан утицај на њихов психо-моторни развој (ово знају и птице на грани). Ви не можете (и не би требало) да им стално говорите како да се забаве, то морају и сами да науче. Опет, сасвим је у реду да понекад пожеле да вас питају за савет, а ако их сваки пут пошаљете да раде нешто што не воле, избегаваће да вас много укључују у свој свет игре. А то ипак не желимо, зар не? Где је златна средина? У тегли. Не, нисмо полудели, стварно је у тегли. Или некој другој посуди. Ја на пример користим баш теглу. Напуним је папирићима, а на сваком од њих је нека од активности коју смо заједно смислили. И увек када је детету досадно, узимамо теглу и извлачимо папирић (само један!). Што извучемо, то радимо. А на папирићима има свега – од слагања ствари и скупљања играчака, преко гледања цртаног с мамом, жмурки с татом, па до одласка у парк. Наравно, овде и укућани морају бити спремни да, ако дете извуче, рецимо, прављење колача с мамом, морају да оставе своје тренутне обавезе и томе се прилагоде. Опет, дете мора бити свесно да преузима ризик – шта ако извуче намештање свих кревета у кући! Тегла “Мама, досадно ми је” (како смо је назвали) има много добрих страна. Пре свега, сами смо је осмислили, том приликом активирали машту, развили креативност, сецкали папириће, забавили се и провели квалитетно време заједно. Затим, дете вас неће толико често питати за њу, онда кад схвати да повремено може извући и неки мање пријатан задатак, вероватно ће одлучити да само нађе забаву. Још један поен за маму! Научила је дете да размишља и самостално бира активности. И наравно, тегла ће вас спасити оног осећаја благе језе када чујете: “Мамаааа, мени је досадноооо!”.

Ево активности које смо ми изабрали, можете их преузети овде.

Слободно их користите или направите нове – у складу са својим временом, укућанима који највише времена проводе с дететом, окружењем у којем живите и, наравно, афинитетима свог детета. И дајте нам своје идеје за теглу, наша је већ мало бајата!

Тренутно нема коментара!

Започните коментарисање.

Додајте коментар

Ваши подаци ће бити безбедни! Ваша имејл адреса ће бити видљива само администраторима сајта. Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде, као и коментаре који се не односе на вест коју коментаришете, нећемо објавити. Из безбедносних разлога, неће бити објављени ни линкови ка другим сајтовима.