Manje lektire za učenike šestog i drugog razreda

januar 31 14:44 2019


Od naredne školske godine učenike drugog i šestog razreda čeka manje lektire i manje književnih dela za obradu.

U Zavodu za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja (ZUOV) kažu da učitelji i nastavnici sada imaju dovoljno vremena da sa učenicima dobro obrade neko književno delo, a ne da preko njega samo “pretrče”.

Za učenike šestog razreda ukupan broj književna dela – lektire (osnovni i dodatni spisak književnih dela), smanjen je sa 41 na 31 književno delo.

“Program u šestom razredu ima 144 časa i mi moramo voditi računa da smanjimo broj tekstova kako bi se poboljšao kvalitet obrade. Naravno, dela su različitog obima, negde je u pitanju samo pesma, negde roman. Sada nastavnici imaju dovoljno vremena da se dobro obradi neko književno delo, a ne da se samo pretrči”, rekla je Tanjugu zamenica direktora ZUOV-a Dejana Milijić Subić.

Ona pojašnjava da nacionalni korpus književnih dela nije menjan, ali da je bilo izmena u izbornom programu.

Ostala je u programu epska narodna poezija, tekstovi Đure Jakšića, Jovana Dučića, Desanke Maksimović, Alekse Šantića, Milovana Danojlića, Sergeja Jesenjina, Ive Andrića.

Nastavnicima i učenicima je ostavljeno da izaberu da li će obrađivati delo Isidore Sekulić “Bure” ili Branka Ćopića “Čudesna sprava”.

Uvodi se slovenska mitologija – Vesne Aleksić “Kaljavi konj”, a novi sadržaji su i naučno-popularna dela “Enciklopedija loših đaka, buntovnika i ostalih genijalaca”, Grozdana Olujuć “Bili su deca kao i ti”.

Kao obavezna lektira ostala su dela “Orlovi rano lete” Branka Ćopića i “Dečaci Pavlove ulice” Ferenca Molnara.

Izvor: Tanjug

  Categories:
napišite komentar

0 komentara

Trenutno nema komentara!

Započnite komentarisanje.

Dodajte komentar

Vaši podaci će biti bezbedni! Vaša imejl adresa će biti vidljiva samo administratorima sajta. Komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede, kao i komentare koji se ne odnose na vest koju komentarišete, nećemo objaviti. Iz bezbednosnih razloga, neće biti objavljeni ni linkovi ka drugim sajtovima.