Маштам о једној малој кући

август 07 16:07 2014

Маштам о једној малој кући. Маштам да је на планини и да ће са трема мог дрвеног дома пуцати поглед на природу која одише спокојем. На трему седим ја у столици која се љуља. Дрвеној, дабоме. У крилу мачка, стара сапутница олиндрале длаке, али истих ужарених зелених очију увек спремних за акцију. Са транзистора допире музика, а када не хвата станице, када крчи, искључим га. Понекад је тишина најпријатнија мелодија за душу.

10478681_270983579759301_7811768537828779675_n

На планини је увек свеже те на себи имам један од џемпера које плетем током дугих хладних зима уз пуцкетање дрвета које нестаје у ватри камина. Наравно, ако остане времена и вуне од капа и шалова за унуке и унучиће.

Маштам о дворишту препуном ружа, брижљиво негованих мојим смежураним рукама. Кожа је одавно изгубила своју еластичност, али усне нису. Често су развучене у осмех јер ми живот није био леп, напротив, још увек је. А на то ме подсећају фотографије и полице пуне књига. Јер шта човеку остане на крају осим успомена и знања?

Маштам о томе да ми са мојом децом долазе и њихова да терају баку да им прича догодовштине из свог живота поткрепљене и неким митским детаљем чисто да дечије очи остану гладне нових приповедања. Очи жељне бајки, стомаци пуни најлепших бакиних посластица.

Маштам о кући без телефона, интернета и телевизије. Само једна писаћа машина на којој ћу завршавати роман свог живота:
“Била сам срећна и, надам се, чинила друге срећним. Било је тешких и лоших момената, али човек једноставно истраје. Због осмеха. Због нежних додира и загрљаја пуних топлине. Због речи изговорених погледима. Због љубави. Због захвалности за сваки нови удах ваздуха. Због ведрих ноћи под звездама и дана обасјаних сунчевим зрацима. Због тога што сам вољена и зато што волим.”

Ауторка: Наташа Нишкановић.

mingl.rs

 

  Categories:

Додајте коментар

Ваши подаци ће бити безбедни! Ваша имејл адреса ће бити видљива само администраторима сајта. Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде, као и коментаре који се не односе на вест коју коментаришете, нећемо објавити. Из безбедносних разлога, неће бити објављени ни линкови ка другим сајтовима.