Мастер учитељи моћи ће да предају информатику

фебруар 03 13:52 2018

Информатику као изборни предмет убудуће ће моћи да предају и мастер учитељи који су током студија остварили 90 ЕСП бодова из области информатике и рачунарства.Њих ће школе моћи да запосле уколико нема одговарајућег кадра прописаног правилником о врсти стручне спреме наставника који могу да предају изборне предмете у основној школи. У Министарству просвете кажу да се размишља о могућности да мастер учитељи могу да предају и информатику од петог до осмог разреда, која је од прошле године обавезан предмет, али да томе треба да претходе обуке наставника.

– Нама није циљ да будемо конкуренција онима који су завршили Електротехнички или Математички факултет, а имају интересовање да раде у образовању. Међутим, већина њих није мотивисана да ради за плату од 45.000 динара, а потреба да овим кадром постоји. Током пет година школовања и кроз изборне предмете учитељи могу да стекну компетенције да предају информатику у основној школи. Сматрам да ће мастер учитељи бити бољи наставници од инжењера који су завршили техничке факултете, јер садржаји из информатике у основној школи нису компликовани, а важнији је начин предавања, за шта су наши студенти потпуно оспособљени – каже за Данас Данимир Мандић, декан Учитељског факултета у Београду.

Осим мастер учитеља са 90 ЕСП бодова из информатике и рачунарства, овај изборни предмет моћи ће да предају и струковни специјалисти ако у оквиру завршених студија имају положених најмање пет информатичких предмета (од тога најмање један из програмирања и исто толико из области објектно оријентисано програмирање) и најмање два предмета из математике или теоријског рачунарства. Ове новине предвиђене су изменама правилника о врсти стручне спреме који дефинише који наставници могу да предају изборне предмете у основној школи.

 

Извор: Данас

  Categories:

Тренутно нема коментара!

Започните коментарисање.

Додајте коментар

Ваши подаци ће бити безбедни! Ваша имејл адреса ће бити видљива само администраторима сајта. Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде, као и коментаре који се не односе на вест коју коментаришете, нећемо објавити. Из безбедносних разлога, неће бити објављени ни линкови ка другим сајтовима.