Математичари за понос: Тријумфалан повратак из Тиране

мај 10 22:02 2016

Млади математичари из Србије су се са Балканске математичке олимпијаде за ученике средњих школа у Тирани вратили са освојеним првим местом.

Други пут у 33 године екипа Србије освојила је тимско прво место на Балкану. Али то није све, у појединачној конкуренцији математичари су освојили две златне, једну сребрну и три бронзане медаље.

Ученици Математичке гимназије у Београду Алекса Милојевић и Игор Медведев освојили су златне медаље, а сребрну је добио Огњен Тошић.

Бронзане медаље припале су Николи Павловићу, ученику новосадске гимназије Јован Јовановић Змај, Алекси Константинову и Николи Садовеку из београдске Математичке гимназије.

“Ми све припреме вршимо у циљу освајања неке медаље, а када се то награди златном медаљом, првим местом појединачно и екипно, осећај је изузетан, нарочито када знамо да је мало ко пре нас успео то да постигне“, каже Алекса Милојевић.

Игор Медведев је додао да је учествовао већ на математичким такмичењима, али да му је ово прво међународно и да је сигуран да му је златна медаља из Тиране највећи успех.

Према речима Николе Садовека, резултат који је екипа Србије остварила је историјски, додаје да се увек тежи ка томе, али да није сигуран да ли је било реално очекивати да се нешто тако догоди.

Вође екипе Србије били су Милош Милосављевић из Ниша и доктор Бојан Башић с Природно-математичког факултета у Новом Саду. Они кажу да су веома задовољни, јер је ово посебан успех.

“Без обзира на све успехе до сада, на које смо навикли, ово је озбиљан помак на лествици и могу да кажем да нико од колега, а ни деца, нису то очекивали“, рекао је Башић.

Балканска математичка олимпијада одржана је од 5. до 8. маја у Тирани.

 

Извор: b92.ne

  Categories:

Тренутно нема коментара!

Започните коментарисање.

Додајте коментар

Ваши подаци ће бити безбедни! Ваша имејл адреса ће бити видљива само администраторима сајта. Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде, као и коментаре који се не односе на вест коју коментаришете, нећемо објавити. Из безбедносних разлога, неће бити објављени ни линкови ка другим сајтовима.