Матуранти предају листе жеље, које су најчешће грешке?

јун 24 11:10 2017

Од уписа у средњу школу матуранте дели још само један корак – листе жеља које предају данас и сутра. Смерница за попуњавање може им бити прошлогодишњи број бодова потребан за упис.

Међу матурантима су и ове године најтраженије медицинске школе и гимназије. За упис у неке од њих потребно је готово 100 бодова.Јоло Булатовић из ОШ “Дринка Павловић” каже за РТС да би матуранти требало своје жеље да ускладе са бодовима које су постигли.

У листама ђаци могу да наведу 20 школа. “Ми свакако сугеришемо да попуне што више јер се тако осигуравају да се упишу у првом кругу. Никога не можемо присилити да попуни целу листу, али то је пожељно”, рекао је Булатовић.

Најчешће грешке приликом попуњавања листа односе се на шифре школи. “Посебно треба обратити пажњу на слово ‘о’ и нулу јер ту се највише греши и онда дође до мимоилажења између шифре за школу и назива школе”, указује Булатовић.

Ако неко не остане уписан у првом, постуји и другикруг. “Резултати за први уписни круг биће 3. јула, а већ 4. се попуњавају жеље за други. Седмог јула се завршава процес”, каже Булатовић.

Ове године 127 школа уписаће ученике по дуалном моделу образовања. Иначе, нико неће остати неуписан јер је више места у средњим школама него свршених осмака.

Извор: РТС

  Categories:

Тренутно нема коментара!

Започните коментарисање.

Додајте коментар

Ваши подаци ће бити безбедни! Ваша имејл адреса ће бити видљива само администраторима сајта. Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде, као и коментаре који се не односе на вест коју коментаришете, нећемо објавити. Из безбедносних разлога, неће бити објављени ни линкови ка другим сајтовима.