Менингитис вреба лети – ако приметите ове симптоме, одведите дете код лекара

август 02 21:42 2017

Прљаве руке, загађена вода у базенима и рекама или додир са зараженом пљувачком – основни су кривци за ово стање

 

ТОKОМ лета се поједини малишани сусрећу са опасним менингитисом – запаљењем можданих овојница. Вируси који га узрокују углавном стижу преко респираторних или органа за варење. Прљаве руке, загађена вода у базенима и рекама или додир са зараженом пљувачком – основни су кривци за ово стање.

Дете одједном постаје тромо, безвољно, боли га глава, сметају му бука и светло, повраћа и нема снаге да устане из кревета. Овим симптомима могу да претходе знаци инфекције дисајних органа – цурење носа и кашљање или дигестивних органа – повраћање и дијареја, мада је могуће да се менингитис појави тек тако, без најаве.

Уколико приметите ове симптоме, обавезно одведите дете код лекара, јер ситуација може брзо да се искомпликује. Лечење је најчешће болничко. Али, да се ништа од тога не би десило, најбоље је да предупредите менингитис добром хигијеном, избегавањем прљавих базена и плажа, чак и морских обала.

 

Извор: novosti.rs

 

Тренутно нема коментара!

Започните коментарисање.

Додајте коментар

Ваши подаци ће бити безбедни! Ваша имејл адреса ће бити видљива само администраторима сајта. Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде, као и коментаре који се не односе на вест коју коментаришете, нећемо објавити. Из безбедносних разлога, неће бити објављени ни линкови ка другим сајтовима.