Meња се закон о уџбеницима

август 14 22:02 2017

Закон о уџбеницима који је настао пре годину и по дана је лош и ми ћемо тражити да се он мења, пре него што истекне рок од три године трајања, да би важност уџбеника уместо три, трајала четири године рекао је министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић.


Он је, присуштвујући отварању манифестације „Дух младости“ у Новом Саду, рекао да је циљ да уџбеници буду јефтинији.

„Ове године смо обезбедили 86.000 бесплатних уџбеника, прошле године смо склонили оне уџбенике који би лажно ишли онима који имају ниска примања и дали смо кроз школске библиотеке, а за неколико година ћемо имати довољан фонд књига да се уџбеници не морају куповати“, рекао је Шарчевић.

По његовим речима, након урађене анализе дистрибуције, саопштено је да се око 30 одсто рабата даје посредницима.

“Ми ћемо ићи на формирање ученичких компанија, предузетништва, задруга, да они ту дистрибуцију раде, што значи да би родитељи 15 одсто мање плаћали уџбенике“, навео је Шарчевић.

Одговарајући на питање новинара, министар је рекао да ће од 1. септембра униформе бити уведене у 55 одсто школа, да ће остале школе на томе радити сукцесивно, те да очекује да за две године у свим основним школама буду уведене униформе.

 

Извор: Танјуг

  Categories:
 1. август 14, 22:35 #1 Marina

  Mislila sam da ce konacno neko naci resenje za sve probleme oko udzbenika.Za jedan predmet dete ima do cetiri udzbenika.Matematika jedan i dva,Nastavni list,Radna sveska…Citanka,Ucim latinicu,Nastavni list,Radni list…Pa za Svet oko nas nekoliko udzbenika.Sve to treba nositi na ledjima i prepoznati u djackoj torbi.Veliki teret nose i veci djaci.Uz to,taj teret i kosta.Zar nije dovoljno uciti iz dva udzbenika predmete koji se svakodnevno izucavaju.?Da li je deci u prvom i drugom razredu potreban udzbenik za likovno i muzicko?Ovo nikada,nikada, nije bilo.Neko zivi od prodaje udzbenika,a promocije istih su se pretvorile u veliki vasar i drsko nametanje svojih izdanja.

  Одговорите на овај коментар
 2. август 15, 11:10 #2 Sanja

  G.Marina,
  I novi zakon neće da reši probleme broja knjiga za jedan predmet.Zakon koji se menja sami su doneli,primenili i ne valja.U istoj knjizi za 5razred geografije bio je “radni udžbenik”,knjiga i radna sveska.Zakon je razdvojio to na 2knjige i cena je veća.Pregledači,ZUOV naplaćuje,štampa košta…..Besplatni primerci nisu u biblioteci….Ništa od uređenja ove oblasti.

  Одговорите на овај коментар

Додајте коментар

Ваши подаци ће бити безбедни! Ваша имејл адреса ће бити видљива само администраторима сајта. Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде, као и коментаре који се не односе на вест коју коментаришете, нећемо објавити. Из безбедносних разлога, неће бити објављени ни линкови ка другим сајтовима.