Мерење напредовања у учењу

децембар 30 23:00 2014

У већини случајева учења код човека, нарочито у случајевима учења сложених радњи, ретко се долази до ступња који се не би могао превазићи. Постигнути успеси у тим случајевима су увек мање или више релативни.

Они пре свега зависе од многобројних чинилаца мотивације и од личних особина оног који учи: од потреба и захтева, постављених задатака, од величине награде, друштвеног признања, од амбиције и других личних мотива, од инерције појединца, од његове истрајности, од његовог степена аспирације, од његовог задовољења са оним што је већ постигао или, обрнуто, од његовог непрестаног незадовољства са оним што постиже. На другој страни ступањ посигнутог успеха зависи и од броја понављања или количине вежбања као и методе вежбања која је употребљена.

14588254-boy-reading-open-book
Мерење напредовања у учењу
Учинке вежбања за време учења можемо мерити на више начина. Можемо мерити: 1) радње или градиво које се савлађује, 2) време за које се радње или градиво савлађују и 3) тачност радњи и знања градива који се савлађују.
1) Мерење напредовања на разним ступњевима вежбања на основу савладаних радњи и градива вршимо на тај начин што на сваком ступњу утврђујемо колико је градива савладано или, на пример, колико покрета учинимо за одређену јединицу времена.
2) Напредовање у учењу меримо и помоћу времена и брзине. Или меримо за које време, којом брзином, свршавамо цео задатак на разним ступњевима вежбања, или одређујемо колико нам је било потребно времена да савладамо одређену јединицу градива после различитог броја понављања. Тако нам стално опадање времена за које изводимо једну радњу или један покрет у току учења представља напредовање.
3) Напредовање у погледу тачности мери се бројем погрешака које чинимо на разним ступњевима учења, кад изводимо једну радњу или излажемо учено градиво. Све мањи број грешака после све већег броја понављања даје нам слику све већег напредовања у току учења.

Написао Драгана Станковић

 

 

psihologijaonline.com

Тренутно нема коментара!

Започните коментарисање.

Додајте коментар

Ваши подаци ће бити безбедни! Ваша имејл адреса ће бити видљива само администраторима сајта. Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде, као и коментаре који се не односе на вест коју коментаришете, нећемо објавити. Из безбедносних разлога, неће бити објављени ни линкови ка другим сајтовима.