Министар просвете: Захтев просветних радника сада није оправдан

новембар 17 19:19 2016

Министар просвете Младен Шарчевић оценио је данас у Чачку да захтеви просветних радника за повећањем плата и решавањем вишка запослених “у овом тренутку нису баш тако оправдани”.

sarce
Министар је након састанка са руководством локалне самоуправе и чачанске Гимназије казао да су економски показатељи такви да се озбиљније повећање зарада просветних радника може очекивати током 2018. године.
– Ако је повећање плата, у условима ММФ-а и неких рестрикција државе, за просвету веће од осталих делатности, онда је то путоказ да ће у сваком следећем повећању зарада просвета имати више, јер је ред да се примања просветних радника изједначе са осталима – рекао је Шарчевић новинарима.

Он је додао да су врата Министарства просвете “широм отворена” за све синдикате просветних радника и да “не морају да куцају”.

У свим чачанским школама часови се данас одржавају скраћено, у трајању од 30 минута, јер су просветни радници у једнодневном штрајку упозорења захтевајући повећање плате за 12 одсто, речено је агенцији Бета у “Синдикату образовања Чачак” (СОЧ), који је члан Уније синдиката просветних радника Србије.

Министар просвете додао је да ће ове године ученици матурирати по старом моделу, али да је у плану увођење међународне матуре и државне матуре која ће како је навео, омогућити ученицима да ођедном конкуришу на неограничен број факултета.

– У 2018. години уводимо међународну матуру у српске школе и то је нешто што је најпрестижније у гимназијском образовању. Што се тиче увођења државне матуре ми пре тога морамо да знамо у каквом су стању школске установе. Промена начина матурирања је процес и пре усвајања новог модела уследиће пилот пројекат – казао је Шарчевић.

Он је рекао да је Министарство просвете уважило примедбе просветних радника из Чачка за екстерну евалуацију и да се слаже да је спољном надзору школа недостајао предметни надзор часова.

Конкурс за 200 сарадника

– Предметни надзор ће бити уведен. Ми ових дана расписујемо конкурс и уводимо још 200 сарадника, најбојих практичара из српских школа, који ће учествовати у школским надзорима – рекао је Шарчевић.

Одговарајући на питање новинара да ли вршњачко насиље у школама може бити заустављено, Шарчевић је рекао да ће за решавање тог питања Министарство радити “на два фронта”.

– Један је превентива, више спорта, културе и науке у школама, а други је већа одговорност породице. То значи да школа са породицом прави одређени уговор. Јесте образовање бесплатно, али то не значи да родитељи немају и обавезе, а не само права – рекао је министар.

Он је додао да постоји план да савети родитеља буду много битнији у сарадњи са школом, “да помогну, а не да буду само контролори”.

Министар просвете данас је у Чачку присуствовао отварању Парка знања у Регионалном центру и одржао састанак са директорима основних и средњих школа Моравичког округа.

 

Бета

  Categories:
  1. новембар 17, 20:05 #1 veliki Vucko

    A koji ministar prosvete je rekao da su zahtevi prosvetara opravdani.Mora to prvo da kaze Vucko ili ti premijer

    Одговорите на овај коментар
  2. новембар 17, 21:22 #2 Проф.

    Полтрон…

    Одговорите на овај коментар

Додајте коментар

Ваши подаци ће бити безбедни! Ваша имејл адреса ће бити видљива само администраторима сајта. Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде, као и коментаре који се не односе на вест коју коментаришете, нећемо објавити. Из безбедносних разлога, неће бити објављени ни линкови ка другим сајтовима.