Министарство: Извештаје инспекције објављиваћемо на сајту

септембар 01 14:28 2016

Састанку одржаном 30.08.2016. године у Министарству просвете, науке и технолошког развоја, поред председника репрезентативних синдиката присуствовали су министар просвете, науке и технолошког развоја, Младен Шарчевић, министарка државне управе и локалне самоуправе, Ана Брнабић.

ucioНаправљена је анализа рада Радне групе за праћење радног ангажовања запослених у установама образовања и васпитања, као и радних подгрупа у школским управама у Републици Србији. Констатован је добар рад и указано на проблеме са појединим директорима и руководиоцима ШУ када су у питању технолошки вишкови.

Министар је обећао да ће на састанку са директорима школа (који ће бити одржан 31.08.2016. године) упозорити директоре да поштују законе и Посебан колективни уговор. Председници репрезентативних синдиката су инсистирали да учествују у раду радне групе која ће радити на изради предлога Закона о платама, што је и прихваћено од стране министарке државне управе и локалне самоуправе.

На примедбу репрезентативних синдиката у вези незаконитог рада просветне инспекције у претходном периоду, министар просвете је изјавио да ће Министраство просвете организовати контролу рада инспектора, као и да ће извршити реорганизацију инспекцијских служби, као и увести потпуну транспарентност рада инспекције кроз објављивање њихових извештаја на сајту. Договорено је да се ће се заједно са представницима синдиката решавати сви проблеми који су у вези са образовањем.

На примедбу синдиката да Влада РС није разматрала незаконито одузете накнаде за годишњи одмор у 2013. и 2014. години, министар је синдикатима показао тумачење Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, по коме „синдикати немају право на ова потраживања јер је тај обрачун другачије регулисан у претходном Посебном колективном уговору”, што није тачно, те ће синдикати упутити допис Министру и захтевати решавање ових проблема.

ГСПРС НЕЗАВИСНОСТ ће на седницама Извршног одбора и Главног одбора размотрити овај проблем. Уколико Министарство просвете, науке и технолошког развоја испуни своје пропусте везано за 2015. и 2016. годину, а не испуни их за 2013. и 2014. годину, то никако не значи да ће министар просвете испунити своје обећање да ће се незаконито одузете зараде вратити просветним радницима, па тако остаје у опцији и најављени штрајк упозорења.

О свему ће благовремено бити обавештено чланство ГСПРС НЕЗАВИСНОСТ и Министарство просвете, науке и технолошког развоја.

Извор: ГСПРС Независност

  Article "tagged" as:
  Categories:
  1. септембар 04, 13:33 #1 Milunika

    Bas da vidim te namestene izvestaje…

    Одговорите на овај коментар

Додајте коментар

Ваши подаци ће бити безбедни! Ваша имејл адреса ће бити видљива само администраторима сајта. Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде, као и коментаре који се не односе на вест коју коментаришете, нећемо објавити. Из безбедносних разлога, неће бити објављени ни линкови ка другим сајтовима.