Ministarstvo prosvete predlaže: Razredne starešine u 9. platnoj grupi

septembar 13 19:12 2018

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije Mladen Šarčević razgovarao je danas sa predstavnicima reprezentativnih sindikata u prosveti o predlogu platnih grupa i razreda u toj oblasti koji bi trebalo da budu deo Zakona o sistemu plata u javnom sektoru.

Na sastanku je dogovoreno da razgovori budu nastavljeni u utorak, 18. septembra, a jedan od predloga resornog ministarstva je da u devetoj platnoj grupi u prvom razredu budu nastavnici sa razrednim starešinstvom, dok bi ostali nastavnici predmetne nastave bili u osmoj platnoj grupi, u trećem razredu, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Prema predlogu Ministarstva oko 30.000 razrednih starešina trebalo bi da bude u platnoj grupi 9.1. Po osnovu otežanih uslova rada u toj grupi biće još 3.000 prosvetnih radnika. Osim toga, od 2019. godine, postepeno, na osnovu Pravilnika o stručnom usavršavanju i sticanju zvanja nastavnika u tu platnu grupu i platni razred će moći da uđe do 25 odsto zaposlenih u prosveti.

Kako je rečeno, korepetitori sa sedmim stepenom stručnosti bili bi u osmoj grupi, kao i sekretari i bibliotekari. Oni bi bili izjednačeni sa nastavnikom predmetne nastave bez starešinstva.

Šarčević je ocenio da je sistem postavljen pozitivno i da motiviše, kao i da nudi mogućnost napredovanja.

On je podsetio da osnovna delatnost nije jedini kriterijum za određivanje platne grupe i ocenio da je predloženi model održi.

Sastanku u Ministarstvu prosvete prisustvovali su i ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić i državna sekretarka Ministarstva finansija Jelena Tanasković.

Ružić je naglasio da je na svim sastancima ministar prosvete zastupao upravo interese zaposlenih u prosveti.

Predstavnici sindikata ostali su pri svom zahtevu da svi zaposleni u prosveti budu u devetoj platnoj grupi, navodi se u saopštenju.

Izvor: Tanjug

  Article "tagged" as:
  Categories:
napišite komentar

17 komentara

 1. septembar 13, 19:27 #1 Dejan

  A pedagozi?

  Odgovorite na ovaj komentar
 2. septembar 13, 20:55 #2 Maša

  A gde su tu šefovi racunovodstva sa 7. stepenom?
  Izgleda da su nevidljivi za sve…Samo kada treba sve materijalno i finansijski obezbediti za iole normalno funkcionisanje nastave onda su podobni i neophodni…I to administrativno osoblje su clanovi sindikata prosv.radnika…SAMO DA PODSETIMO MINISTRA I SINDIKALNU EKIPU!

  Odgovorite na ovaj komentar
 3. septembar 13, 22:57 #3 Goca

  Šta se dešava sa nastavnicima razredne nastave-učiteljima sa
  6.stepenom, sa 38 god.staža?

  Odgovorite na ovaj komentar
 4. septembar 14, 00:50 #4 učitelj

  Znači, učitelji sa šestim stepenom kao razredne starešine biće u devetoj grupi?Do sada nisu pomenuti, čak ni u zahtevima sindikata.Nema ih nigde.

  Odgovorite na ovaj komentar
 5. septembar 14, 09:17 #5 učitelj

  A gde su učielji sa PA,odnosno šestim stepenom?Kao razredne starešine hoće li i oni biti u devetoj grupi?

  Odgovorite na ovaj komentar
 6. septembar 14, 14:13 #6 Pitam se!?

  A pedagoski savetnici koji imaju razredno staresinstvo, gde su oni? Sindikat to ne brine jer je dodatak za vodjenje sinikalne organizacije veci od dodatka za razredno staresinstvo i dodatka i za zvanje i najvece titule. Namireni su pa ne ulaze u detalje.

  Odgovorite na ovaj komentar
 7. septembar 14, 15:53 #7 Maša

  Ministar Šarcevic je dao izjavu u jednom intervjuu da ekonomisti i pravnici svoj status moraju resavati esnafski….
  IZVINJAVAM SE sto sam tolike god. bila u zabludi misleci da je on moj ministar i da mi ministarstvo prosvete isplacuje platu i bivala clan SPR ,koji nema zapravo ingerencije i snagu da se izbori za nas status, kao uostalom i mnogi od vannastavnog osoblja jedne skole.
  SAVET:POSTO NE PRIPADAMO VASEM ESNAFU IZMESTITE NAS POD INGERENCIJU LOKALNE SAMOUPRAVE GDE NECEMO BITI PONIZAVANI…

  Odgovorite na ovaj komentar
 8. septembar 15, 10:41 #8 direktor os

  sta ako jedne godine su razredne staresine a druge vec nisu to?????

  Odgovorite na ovaj komentar
 9. septembar 16, 13:15 #9 Mara

  Dobro, U mojoj osnovnoj školi rade nastavnici koji su dobili starešinstvo a predaju predmete za koje nisu stručni. Znači oni u 9. grupu a ja što sam stručna ostajem u osmoj.

  Odgovorite na ovaj komentar
 10. septembar 16, 19:42 #10 HM

  Šta je sa profesorima koji su raspoređeni u Produženi boravak na godinu dana, jer se u našoj školi profesori menjaju svake godine posle završenog prvog ciklusa!!!!???? Ti ljudi vode duplu dokumentaciju za svu decu (1 – 4. razred!!!!), primaju roditelje svaki dan; objašnjavaju i preporučuju! Čini mi se da rade više i od razrednog starešine! ONI OSTAJU U 8. GRUPI??? Gde je Sindikat da se pozabavi i ovim problemom!?

  Odgovorite na ovaj komentar
 11. septembar 17, 19:57 #11 B

  Šta reći. Latio se Bumbar da na “livadi zavede red”. Nema tu ništa novo i nepoznato. Zadatak “ministra” diletanta (a ne zaboravimo i “predsednika vlade”) je da po precizno formulisanom nalogu uspostavi što veći haos u već haotičnom “sistemu obrazovanja” u Srbiji, zavadi i posvađa sve živo, kako bi ga konačno i u potpunosti upropastio.
  Predlažem da pod hitno u MPNTR bude primljena Živka ministarka kako bi formirala Zavod za unapređivanje iz platnog razreda u platni razred, za sve zaposlene koji za to ispune “uslove” propisane najavljenim regulativama o “platnim razredima i grupama”. Dno dna pomenute “instalacije” (bolje reći kanalizacije) predstavlja njena okosnica, tačnije “kičma napredovanja”, u vidu sticanja volšebnih “zvanja” ustanovljenih “stručnim usavršavanjem” osmišljenim u kuhinji diletanata i šupljoglavaca gladnih para, para, para i para.
  No, to nam je stvarnost koju izgleda nismo u stanju da promenimo. Zato, ili sklonimo bagru zarad boljeg sutra za obrazovanje u Srbiji ili recimo adio (ko može) septičkoj rupi koju su hohštapleri i politikanti napravili kao “ambijent” predviđen za divnu i humanu delatnost kao što je prosveta.

  Odgovorite na ovaj komentar
 12. septembar 19, 11:16 #12 Mile

  A direktori ce biti 12 platni razred sa platom od 90.000 din

  Odgovorite na ovaj komentar

Dodajte komentar

Vaši podaci će biti bezbedni! Vaša imejl adresa će biti vidljiva samo administratorima sajta. Komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede, kao i komentare koji se ne odnose na vest koju komentarišete, nećemo objaviti. Iz bezbednosnih razloga, neće biti objavljeni ni linkovi ka drugim sajtovima.