Мобилни телефони угрожавају памћење код деце

новембар 11 14:20 2017

Одржана трибина у Kрушевцу о утицају савремене технологије на здравље становништва , посебно најмлађих. Ђаци су посебно у ризику

KРУШЕВАЦ – У Србији по глави становника постоје 1,2 мобилна телефона, од чега, како се процењује, чак 74 одсто деце и тијнеџера користи мобилне уређаје. Последице зрачења ових апарата могу бити нервоза, несаница, губљење виталности, смањење телесне активности, главобоља… У Русији је објављено истраживање које указује на то да деца која користе мобилне телефоне имају слабију моћ репродукције и учења за 64 одсто.

Чуло се то на трибини Удружења “Биоген” у Kрушевцу. Иако је без брзих комуникација данас живот незамислив, ово удружење, које се бави проучавањем и детекцијом тзв. нејонизујућег зрачења, као и изналажењем начина за заштиту грађана од ових појава, истовремено упозорава да технологија треба да служи а не да господари.

Мобилна телефонија, међутим, није једини извор ризика. Тешко да има уређаја чијим електромагнетским зрачењем потенцијално не може да се угрози здравље, чак и ако се користи на одговоран начин. Међу изворима нејонизујућег зрачења су електроинсталације, потрошачи попут фрижидера, фенова, пегли, те кабловске-сателитске комуникације, појачивачи сигнала по зградама, рисивери, тјунери, кабловске инсталације, ТВ и радијски емитери, као и телекомуникацијски уређаји, базне станице, бежични, односно “дека” телефони и вај-фај рутери за пренос интернетског бежичног сигнала.

“АНДРОИД” ШТО ДАЉЕ ОД УХА
ЧАK четири пута је веће зрачење путем мобилних телефона у тренутку када се јављамо на позив, практично одмах по успостављању везе. Отуда је међу најважнијим саветима: приношење телефона уху тек по успостављању везе, али и држање телефона три-четири сантиметра од уха, избегавање телефонирања у просторијама са слабим сигналом и у превозном средству (мобилни телефон све време “тражи” пријем базне станице и при успостављању сигнала зрачење је опет најјаче). Саветују се кратки разговори, ношење уређаја у торбици, никада близу тела, а нарочито не у џеповима. Најмање метар треба да буде удаљеност и мобилног и пуњача током ноћи и за време одмора.

У Kрушевцу су регистроване укупно 1.282 базне станице, а међу њима је 415 активних. Према званичним подацима РАТЕЛ, мобилни оператери на територији града тренутно користе 163 базне станице, док остале припадају другим службама.

– Располажемо податком да су крајем 2015. у Србији биле 10.472 базне станице, односно да их је првобитно било 14.300, па их је око 4.000 уклоњено без образложења. То указује да у овој важној области влада недисциплина, иако имамо добар закон о заштити грађана од нејонизујућег зрачења – уочио је Милан Рогуља, председник удружења “Биоген”.

Рогуља подвлачи да становништво мора активније да се укључи у јавне расправе које се одржавају пре постављања базних станица, те да су, као и станари зграде на чијем се крову скаламерија налази, угрожени и станари околних стамбених објеката, посебно они “на правцу снопа предњег дела антене”. Нејонизујуће зрачење је у сталном порасту, јер између осталог и број корисника мобилне телефоније расте.

Међу научницима још није уједначен став о утицајима мобилних телефона и зрачења других, сличних апарата. СЗО засад прописује да је ниво дозвољеног електромагнетског зрачења два вата по килограму. Рогуља наводи да је енглески научник Нил Чери пред Европским парламентом 2000. године изнео тезу да ће у наредним годинама електромагнетно зрачење бити туморски ризик број један уколико научна јавност и одговорне институције не заузму јасан став о овоме.

С. Бабовић

Извор: Новости

  Categories:

Тренутно нема коментара!

Започните коментарисање.

Додајте коментар

Ваши подаци ће бити безбедни! Ваша имејл адреса ће бити видљива само администраторима сајта. Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде, као и коментаре који се не односе на вест коју коментаришете, нећемо објавити. Из безбедносних разлога, неће бити објављени ни линкови ка другим сајтовима.