Mозгалица: Проблем поделе

јануар 02 23:51 2017

Проблем поделе Једна сељанка је имала на продају 90 јаја и послала је на пијацу своје три кћери. Најстаријој и најразборитијој је дала 10 јаја, средњој 30 а најмлађој 50 јаја. Морале су да унапред утврде цену јаја и да од ње не одступају, све три се држе исте цене. Али се нада да ће најстарија добити за 10 јаја, колико средња за 30 и да ће научити средњу да за својих 30 добије колико и најмлађа за 50 јаја. Исто би желела да све три имају исти пазар и да продају јаја тако да за 10 јаја не добију мање од 10 а за свих 90 јаја не мање од 90 динара.

Овај задатак се налазе у књизи „Занимљива математика“ од Ј.И.Перељмана страна 185 задатак 131. Тамо се наводи да је аутор овог задатка песник В.Г.Бенедиктов из 1869.године

Pешење

 

  Categories:

Тренутно нема коментара!

Започните коментарисање.

Додајте коментар

Ваши подаци ће бити безбедни! Ваша имејл адреса ће бити видљива само администраторима сајта. Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде, као и коментаре који се не односе на вест коју коментаришете, нећемо објавити. Из безбедносних разлога, неће бити објављени ни линкови ка другим сајтовима.