Na maloj maturi dežurni nastavnici više neće biti iz drugih škola

april 13 21:01 2018

Ministar prosvete: Cilj je da đaci provere znanje

Ministar prosvete Mladen Šarčević objašnjava da je cilj testiranja da učenici provere znanje i do kraja godine rade više na onim oblastima gde ostvare lošije rezultate. Radi poboljšanja objektivnosti ministar kaže da će ove godine biti promenjen i način bodovanja na maloj maturi: uspeh iz škole nosiće maksimalno 60 bodova, dok će na tri testa đaci moći da ostvare 40 bodova. Tokom prethodne dve godine maksimum iz škole bio je 70 bodova, a sa testa 30 bodova.

On je najavio i da se sa Zavodom za vrednovanje kvaliteta radi na sprovođenju nacionalnog testiranja učenika koje će se odvijati na svake dve godine.

– Ako imamo objektivno ocenjivanje i preseke na po dve godine onda završni ispit posle osnovne škole neće biti toliko značajan. Cilj je da ne idemo na preglasavanje ocena, formiranje lažnih vukovaca već na znanje – rekao je ministar u OŠ “Veljko Dugošević”.

On je upozorio sve direktore osnovnih škola, u kojima je prethodnih godina dokazano da je bilo manipulacija, da po novom zakonu (ZOSOV) ministar može da smenjuje direktora i da ne može da ga štiti lokalna samouprava. Novina na završnom ispitu biće i to što dežurni nastavnici više neće biti iz drugih škola, te će tako za sve što se dešava u školi biti odgovoran direktor.

– Do sada smo imali miks nastavnika iz raznih škola kako bi objektivnost bila bolja, ali nismo dobili ništa bolje. Samo su direktori imali izgovor da ne mogu da kontrolišu šta rade nastavnici iz drugih škola. Ovako će domaćin biti odgovoran i mi ćemo znati sa kim razgovaramo – naglasio je ministar.

Za najave da će završni ispit ove godine da se snima iz ptičje perspektive on je rekao da se to radi u mnogim evropskim i svetskim zemljama, ali da ove godine kamere neće moći da se postave u svim školama. Kao probni modeli, kako je rekao, primeniće se u školama gde već postoji video nadzor.

Probni test iz maternjeg jezika zakazan je za sutra od 9 sati, a kombinovani test – biologija, hemija, istorija, geografija, fizika – osmaci će rešavati u istog dana, sutra, od 11.30 sati.

Mali maturanti završni ispit polažu 18, 19. i 20. juna.

Izvor: Blic
  Categories:
napišite komentar

8 komentara

 1. april 14, 06:09 #1 Tanja

  Ako se ostvari ovo planirano “dežurstvo”ukidaju se “ugledno mesto”supervizor i koordinator upisa “plaćena uloga” za raspoređivanje već raspoređenih učenika (prema unetim željama).

  Odgovorite na ovaj komentar
 2. april 14, 10:45 #2 Božović Vladan

  Niko ti nije dozvolio da snimaš profesore iz ptičje, niti bilo kakve druge perspektive, ni đake naravno, ali za to neka urgiraju njihovi roditelji.

  Odgovorite na ovaj komentar
 3. april 15, 15:23 #3 E

  Da li je nekog direktora škola “sa neregularnim polaganjem” na završnom ispitu 2017. u Nišu smenio?Pa to su kadrovi ŠU,to su “uigrani timovi”i školstvo može da sanja napredak.Znanje……daleko je od ocena.

  Odgovorite na ovaj komentar
 4. april 15, 20:19 #4 JK

  Za ovu odluku ,bravo ministre.Drago mi je da se neko setio jer ova dosadašnja organizacija je bila sve,samo ne ono zašta je i formirana.Dobar korak za prihvatanje lične odgovornosti a ne prebacivanje i okrivljavanje drugih.Ja sam i do sada zahtevala da iz te”komedije„budem izopštena.

  Odgovorite na ovaj komentar
  • april 16, 16:20 Sanja

   JK….većini koji su direktno bili u tom poslu je”naređivano i nametnuto”bez prava da rade “po zakonu”u pogledu dežurstva i pregleda testova ,jer jepregledani test bio dostupan školi i upisnoj komisiji .Prepravke su rađene po željama…

   Odgovorite na ovaj komentar
   • april 16, 20:14 JK

    Sanja….Upravo zbog ovoga,ali i mnogo drugih”radnji„ sam se ovako ponašala.Prosto,sad,očekujem ovu najavljenu promenu,jer “glasine”su stigle gde treba.Ako ne bude ništa,bar je neko pokušao,jer je javno priznao ovo što ste i Vi naveli.

    Odgovorite na ovaj komentar
 5. april 24, 08:55 #5 Bi Bi

  Mi profesori iz srednjih skola prvo moramo da pregledamo stotine nasih maturskih radova, pa posle moramo da idemo u osnovnu skolu da pregledamo njihove, a direktor ih uvek postedi. To nije fer!

  Odgovorite na ovaj komentar
 6. maj 02, 10:31 #6 Marija

  Postovana,
  kada deca upisuju fakultet, Vi/profesori srednjih skola/ nikako niste angazovani,sve odradjuju fakulteti.
  Zar ne bi bilo previse da ne budete angazovani ni kada upisuju srednju skolu!?

  Odgovorite na ovaj komentar

Dodajte komentar

Vaši podaci će biti bezbedni! Vaša imejl adresa će biti vidljiva samo administratorima sajta. Komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede, kao i komentare koji se ne odnose na vest koju komentarišete, nećemo objaviti. Iz bezbednosnih razloga, neće biti objavljeni ni linkovi ka drugim sajtovima.