Наградни конкурс: Постани и ти наставник за дигитално доба!

фебруар 03 00:34 2018

Поред Министарства трговине, туризма и телекомуникација, наградни конкурс “Дигитална ризница знања” подржало је и Министарство просвете, науке и технолошког развоја.
Министарство просвете, науке и технолошког развоја подржало је конкурс „Дигитална ризница знања“, који организује Издавачка кућа БИГЗ школство.

Према наводима надлежних у Министарству, ова просветна институција највишег ранга препознала је значај конкурса “Дигитална ризница знања” управо јер је један од приоритетних циљева увођење информационих технологија у све образовне процесе, а пре свега у наставу.

Према речима Оливере Ђикановић, главне и одговорне уреднице у Издавачкој кући БИГЗ школство, имајући у виду колико је дигитализације важна за образовне процесе, ова издавачка кућа расписала је наградни конкурс „Дигитална ризница знања“ са намером да оснажи учитеље и наставнике у примени модерних технологија.

– Свесни времена у коме живимо, брзине развоја технологије и значаја информатичке писмености за будуће генерације, издавачка кућа БИГЗ школство већ неколико година велику пажњу поклања дигиталним садржајима који покривају наставне програме и саставни су део наших уџбеничких комплета. Идеја о покретању наградног конкурса дошла је као резултат дугогодишње блиске сарадње са учитељима и наставницима. Имајући у виду да многи од њих већ користе информационе технологије у настави, а да се неки још увек плаше да мало смелије закораче у дигитални свет, решили смо да их охрабримо и да им помогнемо да се слободније упусте у припремање дигиталих материјала који ће им помоћи да лакше, креативније и занимљивије осмисле часове. Задовољни смо одзивом учитеља и наставника, а нека креативна решења су нас посебно обрадовала – истиче Оливера Ђикановић.

Др Ранко Рајовић, један од најистакнутијих стручњака за рани развој интелигенције код деце, чији се програм учења “НТЦ” спроводи у 15 европских држава и један од чланова жирија конкурса „Дигитална ризница знања“ каже за Школски портал да ће приликом одабира најбољих радова гледати, пре свега, применљивост, а затим и креативност, необична решења и нове идеје.

– Модерне технологије су незаобилазне и постале су саставни део живота. Потребно их је уводити у наставу и олакшати деци усвајање градива. Важно је, међутим, напоменути да је потребан опрез, посебно код млађе деце, јер за оптималан развој детета потребно је пуно кретања, трчања, скакања, бављења спортом, а нове технологије често окупирају дете толико да дневно проведе и неколико сати гледајући у екран – каже др Рајовић.

Он објашњава да дигитална писменост постаје приоритет у свим областима, јер су у порасту занимања која захтевају познавање нових технологија. Нека од најтраженијих занимања данас, нису постојала пре 10 година, а већина нових везано је за нове технологије.

– Приоритети се мењају и ко зна каква ће ситуација бити за 5 година. Можда ћемо читати неки извештај у којем ће писати да нека од најтраженијих занимања 2023. године нису ни постојала данас – додаје наш саговорник.

У конкурс „Дигитална ризница знања до сада су се укључили и Министарство трговине, туризма и телекомуникација и компанија Цомтраде.

Детаљне пропозиције конкурса „Дигитална ризница знањаˮможете погледати или преузети кликом на

ПРОПОЗИЦИЈЕ КОНКУРСА

  Categories:
 1. фебруар 03, 19:46 #1 Misha Mashina

  “Сагласан сам да се сва ауторска права која су садржана у било којим материјалима укључујући, али се не ограничавајући на фотографије, видео-снимке, идеје, изуме, концепте, а поднете су Организатору током трајања Наградног конкурса онлајн, пренесу на Организатора. Овим путем преносим на Организатора сва та права док год она важе.

  Горе пренета права у потпуности су преносива и моћи ће да се даље преносе без мог даљег учешћа.”

  Organizator ima puno pravo da iskoristi, prekraja, ponovo objavljuje materijal; da predate radove – nagrađe ili NE! – proda trećem licu, objavi kao svoje, iskoristi u drugim projektima koji mogu biti profitabilni itd.

  Ovo je sramota, grozota i Srbija.

  Одговорите на овај коментар
  • фебруар 05, 21:22 Tina

   EE, a ove godine za Digitalni čas su nagrade dobili autori rada objavljenog u Edukin Čas za ugled (biologija,fizika….) a fizika prošle godine”prenese rad” iz Kreativne škole.( autori su saradnici ZUOV!)

   Одговорите на овај коментар

Додајте коментар

Ваши подаци ће бити безбедни! Ваша имејл адреса ће бити видљива само администраторима сајта. Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде, као и коментаре који се не односе на вест коју коментаришете, нећемо објавити. Из безбедносних разлога, неће бити објављени ни линкови ка другим сајтовима.