Nagradni konkurs: Postani i ti nastavnik za digitalno doba!

februar 03 00:34 2018

Pored Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, nagradni konkurs “Digitalna riznica znanja” podržalo je i Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.
Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja podržalo je konkurs „Digitalna riznica znanja“, koji organizuje Izdavačka kuća BIGZ školstvo.

Prema navodima nadležnih u Ministarstvu, ova prosvetna institucija najvišeg ranga prepoznala je značaj konkursa “Digitalna riznica znanja” upravo jer je jedan od prioritetnih ciljeva uvođenje informacionih tehnologija u sve obrazovne procese, a pre svega u nastavu.

Prema rečima Olivere Đikanović, glavne i odgovorne urednice u Izdavačkoj kući BIGZ školstvo, imajući u vidu koliko je digitalizacije važna za obrazovne procese, ova izdavačka kuća raspisala je nagradni konkurs „Digitalna riznica znanja“ sa namerom da osnaži učitelje i nastavnike u primeni modernih tehnologija.

– Svesni vremena u kome živimo, brzine razvoja tehnologije i značaja informatičke pismenosti za buduće generacije, izdavačka kuća BIGZ školstvo već nekoliko godina veliku pažnju poklanja digitalnim sadržajima koji pokrivaju nastavne programe i sastavni su deo naših udžbeničkih kompleta. Ideja o pokretanju nagradnog konkursa došla je kao rezultat dugogodišnje bliske saradnje sa učiteljima i nastavnicima. Imajući u vidu da mnogi od njih već koriste informacione tehnologije u nastavi, a da se neki još uvek plaše da malo smelije zakorače u digitalni svet, rešili smo da ih ohrabrimo i da im pomognemo da se slobodnije upuste u pripremanje digitalih materijala koji će im pomoći da lakše, kreativnije i zanimljivije osmisle časove. Zadovoljni smo odzivom učitelja i nastavnika, a neka kreativna rešenja su nas posebno obradovala – ističe Olivera Đikanović.

Dr Ranko Rajović, jedan od najistaknutijih stručnjaka za rani razvoj inteligencije kod dece, čiji se program učenja “NTC” sprovodi u 15 evropskih država i jedan od članova žirija konkursa „Digitalna riznica znanja“ kaže za Školski portal da će prilikom odabira najboljih radova gledati, pre svega, primenljivost, a zatim i kreativnost, neobična rešenja i nove ideje.

– Moderne tehnologije su nezaobilazne i postale su sastavni deo života. Potrebno ih je uvoditi u nastavu i olakšati deci usvajanje gradiva. Važno je, međutim, napomenuti da je potreban oprez, posebno kod mlađe dece, jer za optimalan razvoj deteta potrebno je puno kretanja, trčanja, skakanja, bavljenja sportom, a nove tehnologije često okupiraju dete toliko da dnevno provede i nekoliko sati gledajući u ekran – kaže dr Rajović.

On objašnjava da digitalna pismenost postaje prioritet u svim oblastima, jer su u porastu zanimanja koja zahtevaju poznavanje novih tehnologija. Neka od najtraženijih zanimanja danas, nisu postojala pre 10 godina, a većina novih vezano je za nove tehnologije.

– Prioriteti se menjaju i ko zna kakva će situacija biti za 5 godina. Možda ćemo čitati neki izveštaj u kojem će pisati da neka od najtraženijih zanimanja 2023. godine nisu ni postojala danas – dodaje naš sagovornik.

U konkurs „Digitalna riznica znanja do sada su se uključili i Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija i kompanija Comtrade.

Detaljne propozicije konkursa „Digitalna riznica znanjaˮmožete pogledati ili preuzeti klikom na

PROPOZICIJE KONKURSA

  Categories:
napišite komentar

2 komentara

 1. februar 03, 19:46 #1 Misha Mashina

  “Saglasan sam da se sva autorska prava koja su sadržana u bilo kojim materijalima uključujući, ali se ne ograničavajući na fotografije, video-snimke, ideje, izume, koncepte, a podnete su Organizatoru tokom trajanja Nagradnog konkursa onlajn, prenesu na Organizatora. Ovim putem prenosim na Organizatora sva ta prava dok god ona važe.

  Gore preneta prava u potpunosti su prenosiva i moći će da se dalje prenose bez mog daljeg učešća.”

  Organizator ima puno pravo da iskoristi, prekraja, ponovo objavljuje materijal; da predate radove – nagrađe ili NE! – proda trećem licu, objavi kao svoje, iskoristi u drugim projektima koji mogu biti profitabilni itd.

  Ovo je sramota, grozota i Srbija.

  Odgovorite na ovaj komentar
  • februar 05, 21:22 Tina

   EE, a ove godine za Digitalni čas su nagrade dobili autori rada objavljenog u Edukin Čas za ugled (biologija,fizika….) a fizika prošle godine”prenese rad” iz Kreativne škole.( autori su saradnici ZUOV!)

   Odgovorite na ovaj komentar

Dodajte komentar

Vaši podaci će biti bezbedni! Vaša imejl adresa će biti vidljiva samo administratorima sajta. Komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede, kao i komentare koji se ne odnose na vest koju komentarišete, nećemo objaviti. Iz bezbednosnih razloga, neće biti objavljeni ni linkovi ka drugim sajtovima.