Najbolji evropski udžbenik za predškolce delo je autora iz Srbije

oktobar 12 20:31 2017

Издавачка кућа “Креативни центар” освојила је на Франкфуртском сајму књига, који је у току, награду “Најбољи европски уџбеник” (Best European Learning Material Award – BELMA) за књиге из едиције “Забавни свет геометрије”, намењене предшколцима.
Награђене су књиге “Играмо се линијама”, “Играмо се облицима” и “Слагалице” ауторки Милене Радовановић, Миље Радовановић и Мирјане Радовановић, са илустрацијама Бориса Кузмановића.

Награде за најбоље европске уџбенике додељују Франкфуртски сајам књига, Међународна асоцијација за истраживање уџбеника и образовних медија (IARTEM) и Европско удружење издавача уџбеника (EEPG), а свечано проглашење победника традиционално се одржава првог дана Франкфуртског сајма књига.

За награду могу да конкуришу сви европски издавачи уџбеника, а материјале процењује независан жири састављен од осам до десет чланова, стручњака за образовну литературу, који познају различите европске језике и различите образовне системе.

Ово је шеста награда за најбољи европски уџбеник за “Креативни центар”.

Ауторке награђених књига истичу да су оне резултат дугогодишњег рада с децом и да је изузетно важно у што ранијем узрасту увести поједине геометријске појмове и, при томе, сачувати дечју потребу за игром и дружењем.

“Геометрија је свуда око нас – деца у својој околини рано почињу да уочавају троуглове, квадрате, линије и да их потом цртају. Трудиле смо се да инструкције у сваком задатку буду једноставне и кратке како би их деца, уз помоћ васпитача и родитеља, могла лако разумети”, наводе ауторке.

Уредница Свјетлана Петровић каже да су у “Креативном центру” веома поносни због тога што је ово већ шеста европска награда за 12 година, а други пут за математику.

“То потврђује да су наши уџбеници и образовни материјали врхунског квалитета и да су прављени по највишим европским стандардима”, додала је она.

“Креативни центар” дванаести пут заредом самостално наступа на Франкфуртском сајму књига, који се одржава од 11. до 15. октобра, и страним издавачима представља и нуди десетине својих наслова намењених деци и родитељима.

Претходно су награђена његова издања: “Весели вртић” аутора Симеона Маринковића и Славице Марковић у категорији предшколских уџбеника (2014), “Ликовно за предшколце” ауторке Мирјане Живковић у категорији предшколских уџбеника и “Природа и друштво за трећи разред основне школе” (уџбенички комплет) Симеона Маринковића и Славице Марковић у категорији уџбеника за млађе разреде основне школе (2013).

Признање Франкфуртског сајма књига “Креативни центар” је добио и 2012. за издања “Математика као игра 1 и 2” Бранке и Мирка Дејића у категорији предшколских уџбеника и 2007. за издање “Музичка култура за трећи разред основне школе” аутора Владице Илића у категорији уџбеника за млађе разреде основне школе.

Ове награде посебно су важне уколико се узме у обзир чињеница да их додељује независни жири, који чине експерти на пољу издавања уџбеника из неколико европских земаља и “Креативни центар” сврставају међу најбоље европске издаваче.

  Categories:
napišite komentar

3 komentara

 1. oktobar 13, 18:35 #1 Miljan

  Cisto da znate kako se to radi ako pozelite jednu takvu nagradu. Postanete clan tog Evropskog udruzenja udzbenika, placate finu godisnju clanarinu, konkurisete i date oko 500 evra po naslovu za prijavu i to je to…

  Odgovorite na ovaj komentar
 2. oktobar 13, 18:39 #2 Ana

  Dzaba nagrada kad su im udzbenici odbojni ilustracije ruzne i kada ih deca ne prihvataju. Ne vredi kopirati zapadnoevropske knjige vec ih uklapati deci naseg podneblja.

  Odgovorite na ovaj komentar
 3. oktobar 16, 15:44 #3 Anja

  Svaka čast! Divne su vam knjige!

  Odgovorite na ovaj komentar

Dodajte komentar

Vaši podaci će biti bezbedni! Vaša imejl adresa će biti vidljiva samo administratorima sajta. Komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede, kao i komentare koji se ne odnose na vest koju komentarišete, nećemo objaviti. Iz bezbednosnih razloga, neće biti objavljeni ni linkovi ka drugim sajtovima.