Najbolji evropski udžbenik za predškolce delo je autora iz Srbije

oktobar 12 20:31 2017

Izdavačka kuća “Kreativni centar” osvojila je na Frankfurtskom sajmu knjiga, koji je u toku, nagradu “Najbolji evropski udžbenik” (Best European Learning Material Award – BELMA) za knjige iz edicije “Zabavni svet geometrije”, namenjene predškolcima.
Nagrađene su knjige “Igramo se linijama”, “Igramo se oblicima” i “Slagalice” autorki Milene Radovanović, Milje Radovanović i Mirjane Radovanović, sa ilustracijama Borisa Kuzmanovića.

Nagrade za najbolje evropske udžbenike dodeljuju Frankfurtski sajam knjiga, Međunarodna asocijacija za istraživanje udžbenika i obrazovnih medija (IARTEM) i Evropsko udruženje izdavača udžbenika (EEPG), a svečano proglašenje pobednika tradicionalno se održava prvog dana Frankfurtskog sajma knjiga.

Za nagradu mogu da konkurišu svi evropski izdavači udžbenika, a materijale procenjuje nezavisan žiri sastavljen od osam do deset članova, stručnjaka za obrazovnu literaturu, koji poznaju različite evropske jezike i različite obrazovne sisteme.

Ovo je šesta nagrada za najbolji evropski udžbenik za “Kreativni centar”.

Autorke nagrađenih knjiga ističu da su one rezultat dugogodišnjeg rada s decom i da je izuzetno važno u što ranijem uzrastu uvesti pojedine geometrijske pojmove i, pri tome, sačuvati dečju potrebu za igrom i druženjem.

“Geometrija je svuda oko nas – deca u svojoj okolini rano počinju da uočavaju trouglove, kvadrate, linije i da ih potom crtaju. Trudile smo se da instrukcije u svakom zadatku budu jednostavne i kratke kako bi ih deca, uz pomoć vaspitača i roditelja, mogla lako razumeti”, navode autorke.

Urednica Svjetlana Petrović kaže da su u “Kreativnom centru” veoma ponosni zbog toga što je ovo već šesta evropska nagrada za 12 godina, a drugi put za matematiku.

“To potvrđuje da su naši udžbenici i obrazovni materijali vrhunskog kvaliteta i da su pravljeni po najvišim evropskim standardima”, dodala je ona.

“Kreativni centar” dvanaesti put zaredom samostalno nastupa na Frankfurtskom sajmu knjiga, koji se održava od 11. do 15. oktobra, i stranim izdavačima predstavlja i nudi desetine svojih naslova namenjenih deci i roditeljima.

Prethodno su nagrađena njegova izdanja: “Veseli vrtić” autora Simeona Marinkovića i Slavice Marković u kategoriji predškolskih udžbenika (2014), “Likovno za predškolce” autorke Mirjane Živković u kategoriji predškolskih udžbenika i “Priroda i društvo za treći razred osnovne škole” (udžbenički komplet) Simeona Marinkovića i Slavice Marković u kategoriji udžbenika za mlađe razrede osnovne škole (2013).

Priznanje Frankfurtskog sajma knjiga “Kreativni centar” je dobio i 2012. za izdanja “Matematika kao igra 1 i 2” Branke i Mirka Dejića u kategoriji predškolskih udžbenika i 2007. za izdanje “Muzička kultura za treći razred osnovne škole” autora Vladice Ilića u kategoriji udžbenika za mlađe razrede osnovne škole.

Ove nagrade posebno su važne ukoliko se uzme u obzir činjenica da ih dodeljuje nezavisni žiri, koji čine eksperti na polju izdavanja udžbenika iz nekoliko evropskih zemalja i “Kreativni centar” svrstavaju među najbolje evropske izdavače.

  Categories:
napišite komentar

3 komentara

 1. oktobar 13, 18:35 #1 Miljan

  Cisto da znate kako se to radi ako pozelite jednu takvu nagradu. Postanete clan tog Evropskog udruzenja udzbenika, placate finu godisnju clanarinu, konkurisete i date oko 500 evra po naslovu za prijavu i to je to…

  Odgovorite na ovaj komentar
 2. oktobar 13, 18:39 #2 Ana

  Dzaba nagrada kad su im udzbenici odbojni ilustracije ruzne i kada ih deca ne prihvataju. Ne vredi kopirati zapadnoevropske knjige vec ih uklapati deci naseg podneblja.

  Odgovorite na ovaj komentar
 3. oktobar 16, 15:44 #3 Anja

  Svaka čast! Divne su vam knjige!

  Odgovorite na ovaj komentar

Dodajte komentar

Vaši podaci će biti bezbedni! Vaša imejl adresa će biti vidljiva samo administratorima sajta. Komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede, kao i komentare koji se ne odnose na vest koju komentarišete, nećemo objaviti. Iz bezbednosnih razloga, neće biti objavljeni ni linkovi ka drugim sajtovima.