Najbolji EVROPSKI udžbenik za predškolce izabran na Frankfurtskom sajmu knjiga

oktobar 11 21:54 2018

Izdavačka kuća Kreativni centar osvojila je na ovogodišnjem Frankfurtskom sajmu knjiga (10–14. oktobar) nagradu Najbolji evropski udžbenik  (Best European Learning Material Award – BELMA) za knjige iz edicije Školice, namenjene predškolcima autora Slavice Marković i Simeona Marinkovića sa ilustracijama Eveline Daneve Rajninger.

Edicija Školice je serija knjiga za podsticanje dečjeg razvoja i kreativnosti koja je namenjena deci u uzrastu od prve do šeste godine. Mnoštvo raznovrsnih aktivnosti – učenje prvih brojeva i slova i upoznavanje s pojmovima iz sveta koji nas okružuje – ima za cilja da u deci probudi radoznalost i da ih podstakne na razmišljanje i zaključivanje. Autori su se trudili da sadržaj knjiga usklade sa odlikama razvoja deteta u uzrastu kom je knjiga namenjena, tako da su na početku svake knjige date osnovne karakteristike razvoja deteta u određenoj godini, dok se na kraju knjige nalaze nalepnice ili kartonski dodaci.

Sadržaj knjiga zasniva se na trenucima kroz koje dete prolazi u odrastanju. Knjige sadrže pitanja koje odrasli mogu postavljati deci dok zajedno čitaju. Ljupki likovi životinja bliski su deci ovog uzrasta, a privlačne ilustracije živih boja podržane su kratkim pričicama, jednostavnim stihovima i zadacima uz upotrebu reči koje prate detetov svakodnevni život. Na svakoj strani data su pitanja koja decu upućuju na posmatranje i zapažanje.

Verujemo da će knjige iz edicije Školice pomoći roditeljima i vaspitačima da od najranijih dana kod svojih mališana razvijaju ljubav prema knjizi – da podstiču njihovo zapažanje, maštu i radoznalost. Zajedničko čitanje ovih slikovnica i druženje uz njih pomoći će odraslima da saznaju šta sve deca mogu, kao i kako da ih na pravi način ohrabre u procesu učenja, navode Simeon Marinković i Slavica Marković, autorski tandem koji je za radne listove za predškolce Veseli vrtić osvojio Nagradu za najbolji evropski udžbenik u 2014. godini.

Nagrade za najbolji evropski udžbenik dodeljuju Frankfurtski sajam knjiga, Međunarodna asocijacija za istraživanje udžbenika i obrazovnih medija (IARTEM) i Evropsko udruženje izdavača udžbenika (EEPG), a svečano proglašenje pobednika tradicionalno se održava prvog dana Sajma knjiga u prostoru Obrazovnog foruma.

Za nagradu mogu da konkurišu svi evropski izdavači udžbenika, a materijale procenjuje nezavisan žiri sastavljen od osam do deset članova, stručnjaka za obrazovnu literaturu, koji poznaju različite evropske jezike i različite obrazovne sisiteme. Ovo je, inače, sedma po redu nagrada za najbolji evropski udžbenik za Kreativni centar.

napišite komentar

0 komentara

Trenutno nema komentara!

Započnite komentarisanje.

Dodajte komentar

Vaši podaci će biti bezbedni! Vaša imejl adresa će biti vidljiva samo administratorima sajta. Komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede, kao i komentare koji se ne odnose na vest koju komentarišete, nećemo objaviti. Iz bezbednosnih razloga, neće biti objavljeni ni linkovi ka drugim sajtovima.