Најновије измене: Дечји додатак се неће примати као до сад

октобар 31 10:41 2017

Нацрт закона о финансијској подршци породицама са децом предвиђа измене у исплати дечјег додатка.

Дечји додатак који се прима до 19. године корисници ће убудуће добијати све до 21, предвиђа Нацрт закона о финансијској подршци породици с децом.

Ово је само једна од мера за подстицање рађања које на снагу треба да ступе наредне године, каже Славица Ђукић Дејановић, министарка без портфеља задужена за демографију и популациону политику у Влади Србије.

 


Kако Ђукић Дејановић открива, једна од најважнијих новина односи се на помоћ за друго дете јер су породице са двоје деце основни предуслов да не нестанемо као нација.

– Додатак за друго дете не можемо повећати, али можемо обезбедити да се исплаћује у краћем периоду него до сада, што родитељима много значи. На пример, можда су им потребна нова колица или нови креветац за друго дете, а то не могу да купе ако додатак примају у 24 рате као до сада. План је да се рок исплате скрати на барем годину и по дана, а по могућству да буде и брже – прича министарка за Српски телеграф.

Труднице и породиље, такође, очекују бројне олакшице. Нацрт закона предвиђа да се жене које најмање 18 месеци раде по уговору о делу за привремене и повремене послове потпуно изједначе са онима које су запослене за стално.

– То значи да ће имати право на све накнаде и додатке на које имају и жене запослене на неодређено. И жене са села које су социјално осигуране или које су власници газдинства, имаће иста права у погледу примања и породиљског одсуства као и запослене жене у градовима – истиче Ђукић Дејановић.

Председник Србије Александар Вучић и патријарх изразили су забринутост због изузетно ниске стопе наталитета у Србији, а председник Вучић обавестио је патријарха о различитим подстицајним мерама којима ће држава покушати да такву тешку ситуацију поправи, наводи се саопштењу.

Извор: Српски телеграф

  Categories:
  1. октобар 31, 19:12 #1 Ppmama

    Ideja da trece dete prima nadoknadu do punoletstva je mnogo bolja!!!!!

    Одговорите на овај коментар

Додајте коментар

Ваши подаци ће бити безбедни! Ваша имејл адреса ће бити видљива само администраторима сајта. Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде, као и коментаре који се не односе на вест коју коментаришете, нећемо објавити. Из безбедносних разлога, неће бити објављени ни линкови ка другим сајтовима.