Naša su deca pokradena za ono najvažnije

jun 30 21:24 2018

Teško mi je da osetim oduševljenje otvaranjem nacionalnog muzeja nakon 15 godina. Za tih 15 godina odgajila sam troje dece uzrasta 9, 12 i 16, i tih njihovih 9, 12 i 16 se poklopilo sa ovih 15 nefunkcionalnih godina Narodnog muzeja. To znači da je moje šesnaestogodišnje dete zajedno sa celom svojom generacijom proživelo osnovno školovanje u prestonici bez mogućnosti da poseti nacionalni muzej.

Ta deca su pokradena i ova kultura je pokradena za te godine.

Naše nerazumevanje značaja kategorije vremena skupo će nas koštati.

Naše dede i babe su poštovali vreme. Znali su koliko je jabuci potrebno da uzri, detetu da poraste, drvnoj građi da se osuši, siru da sazri, kući da se pokrije. Zato su oni iza sebe ostavili ono što mi nismo sposobni da održavamo. Uspeh je gotovo uvek vezan za kategoriju vremena: pretrčao si toliko metara za toliko minuta, postigao si gol u tom minutu, diplomirao si u roku, ispalio si protivgradnu na vreme, primljen si u hitnu baš kad je trebalo, upoznao si ženu svog života u ranoj mladosti. Sve drugo, sve posle, sve kasnije je polovično.

Monja Milinković Jović

  Article "tagged" as:
  Categories:
napišite komentar

0 komentara

Trenutno nema komentara!

Započnite komentarisanje.

Dodajte komentar

Vaši podaci će biti bezbedni! Vaša imejl adresa će biti vidljiva samo administratorima sajta. Komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede, kao i komentare koji se ne odnose na vest koju komentarišete, nećemo objaviti. Iz bezbednosnih razloga, neće biti objavljeni ni linkovi ka drugim sajtovima.