Наставници огорчени због увођења описног оцењивања

септембар 16 15:04 2018

За ученике основних школа који су ове године кренули у пети разред мења се статус оцењивања другог страног језика. Наиме, Закон о основама система образовања и васпитања предвиђа да предмет пређе у изборни и да се оцењује описно.

Одличан, врлодобар, добар, довољан и недовољан су оцене које ђаци од петог до осмог разреда неће добијати за знање из другог страног језика. Статус предмета је промењен у изборни, па ученицима следи описно оцењивање. Због новог правилника, наставници кажу да су огорчени.

– Ученици ће бити потпуно незаинтересовани, неће имати никаквог мотива да уче, напредују, то можемо да видимо уосталом и са предметима које имамо у основној школи који се описно оцењују, а то су веронаука и грађанско васпитање, нико се ту не укључује специјално – каже за Н1 наставница француског језика Весна Жарковић.

Да би ученици били укључени у наставу и редовно учење, Друштво за стране језике и књижевност тражи да се изменама закона други страни језик дефинише као обавезан наставни предмет. То подразумева да се примењује бројчано оцењивање и да оцена утиче на општи успех ученика.

– Наша деца уче за оцену. Оног тренутка када ви укинуте оцену из другог страног језика и када тај језик пребаците у изборне предмете које могу или не морају да бирају ви озбиљно дрмате образовни систем и отварате простор за постепено укидање другог страног језика у нашој настави у наредним годинама – сматра Јелена Филиповић из Друштва за стране језике и књижевност.

Из ресорног министарства поручују да су у току припреме за измене и допуне Закона о основама система образовања и васпитања којим су обухваћена и нова решења за оцењивање другог страног језика.

– У сусрет законским изменама, Министарство просвете је упутило допис директорима основних школа на територији Србије да се у садашњем петом разреду током првог полугодишта школске 2018/2019. године други страни језик оцењује двојако – бројчано и описно – наводе из Министарства просвете.

Обавезни други језик у школама у Србији, уведен је реформом образовања из 2003. године. Од тада ученици имају прилику да уче два страна језика, међу којима су енглески, француски, немачки, шпански, руски и италијански, за које су добијали бројчане оцене.

Извор: Н1

  1. септембар 17, 23:12 #1 Nik

    Dok svuda u svetu uče što više jezika u Srbiji nastoje da nam deca ostanu nema. Kakva katastrofalna strategija “ministarstva prosvete”.

    Одговорите на овај коментар

Додајте коментар

Ваши подаци ће бити безбедни! Ваша имејл адреса ће бити видљива само администраторима сајта. Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде, као и коментаре који се не односе на вест коју коментаришете, нећемо објавити. Из безбедносних разлога, неће бити објављени ни линкови ка другим сајтовима.