Nastavnici ogorčeni zbog uvođenja opisnog ocenjivanja

septembar 16 15:04 2018

Za učenike osnovnih škola koji su ove godine krenuli u peti razred menja se status ocenjivanja drugog stranog jezika. Naime, Zakon o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja predviđa da predmet pređe u izborni i da se ocenjuje opisno.

Odličan, vrlodobar, dobar, dovoljan i nedovoljan su ocene koje đaci od petog do osmog razreda neće dobijati za znanje iz drugog stranog jezika. Status predmeta je promenjen u izborni, pa učenicima sledi opisno ocenjivanje. Zbog novog pravilnika, nastavnici kažu da su ogorčeni.

– Učenici će biti potpuno nezainteresovani, neće imati nikakvog motiva da uče, napreduju, to možemo da vidimo uostalom i sa predmetima koje imamo u osnovnoj školi koji se opisno ocenjuju, a to su veronauka i građansko vaspitanje, niko se tu ne uključuje specijalno – kaže za N1 nastavnica francuskog jezika Vesna Žarković.

Da bi učenici bili uključeni u nastavu i redovno učenje, Društvo za strane jezike i književnost traži da se izmenama zakona drugi strani jezik definiše kao obavezan nastavni predmet. To podrazumeva da se primenjuje brojčano ocenjivanje i da ocena utiče na opšti uspeh učenika.

– Naša deca uče za ocenu. Onog trenutka kada vi ukinute ocenu iz drugog stranog jezika i kada taj jezik prebacite u izborne predmete koje mogu ili ne moraju da biraju vi ozbiljno drmate obrazovni sistem i otvarate prostor za postepeno ukidanje drugog stranog jezika u našoj nastavi u narednim godinama – smatra Jelena Filipović iz Društva za strane jezike i književnost.

Iz resornog ministarstva poručuju da su u toku pripreme za izmene i dopune Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja kojim su obuhvaćena i nova rešenja za ocenjivanje drugog stranog jezika.

– U susret zakonskim izmenama, Ministarstvo prosvete je uputilo dopis direktorima osnovnih škola na teritoriji Srbije da se u sadašnjem petom razredu tokom prvog polugodišta školske 2018/2019. godine drugi strani jezik ocenjuje dvojako – brojčano i opisno – navode iz Ministarstva prosvete.

Obavezni drugi jezik u školama u Srbiji, uveden je reformom obrazovanja iz 2003. godine. Od tada učenici imaju priliku da uče dva strana jezika, među kojima su engleski, francuski, nemački, španski, ruski i italijanski, za koje su dobijali brojčane ocene.

Izvor: N1

  Article "tagged" as:
  Categories:
  1. septembar 17, 23:12 #1 Nik

    Dok svuda u svetu uče što više jezika u Srbiji nastoje da nam deca ostanu nema. Kakva katastrofalna strategija “ministarstva prosvete”.

    Odgovorite na ovaj komentar

Dodajte komentar

Vaši podaci će biti bezbedni! Vaša imejl adresa će biti vidljiva samo administratorima sajta. Komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede, kao i komentare koji se ne odnose na vest koju komentarišete, nećemo objaviti. Iz bezbednosnih razloga, neće biti objavljeni ni linkovi ka drugim sajtovima.