Наставници вам ово неће рећи

јул 17 17:33 2014

 

 

Покушајте да завирите у мозак наставника који предаје вашем детету – тако ћете разумети систем рада у школи и олакшати ђаку у савладавању обавеза.

Ево како размишља већина наставника:

1. И ако подучавамо сасвим малу децу немојте нам рећи како је то баш слатко и симпатично – цео дан слушамо грају, удишеми мирис лепка за папир, избегавамо флеке од бојица…ucitelj

2. Лепо је када су родитељи искрени са нама, али ми нисмо брачни саветници – немојте нам се жалити како вам супруг не помаже у кућним пословима и обавезама око деце.

3. Не тестирајте наш рад јер су то већ учинили много стручнији од вас – професори на факултетима пре него што су нам дали дипломе и “дозволе” да се бавимо овим послом.

4. Разговарајте са својом децом што више, пустите их да се друже са вршњацима јер ако много времена проводе “закуцани” испред ТВ екрана или компјутера, неће умети да комуницирају са околином, па ни са учитељима.

5. Када их чујемо како вичу једни на друге, како псују, знамо да је то модел понашања њихових родитеља.

6. Можда је ваше дете центар вашег универзума, али ми наш делимо са још њих, најмање са око 30 друге деце.

7. Помозите нам тако што ћете им забранити да у школи користе мобилне телефоне и остале електронске уређаје који их деконцентришу.

8. Момци који дриблају лопту неколико сати дневно могу да зараде око 20 милиона евра годишње. Ми образујемо оне који ће зарађивати много мање. Објасните им где се и због чега налазе.

9. Нека деца проводе више времена са нама него са својим презаузетим родитељима. Ми имамо улогу психолога, саветника, доктора, пријатеља. Учимо их колико су два и два, али и колико је опасна дрога, секс без заштите, брза вожња…

10. Ми знамо како децу утичу ставови родитеља у вези са новцем, религијом, полтиком, националним мањинама, другим расама…

11. Не купујте њихову њубав и пажњу, ми користимо нека друга средства јер новац немамо.

12. Не покушавајте ни нас да купите. Чак ни “ситним” услугама.

13. Молимо вас – доста је било плишаних играчака, рамова за слике, шоља. За Дан жена или Нову годину је довољан један цвет, књига, или још боље – топла и искрена честитка коју су деца сама направила.

14. И ми волимо распуст и викенде, можда и више него ђаци.

15. У сећању нам остају деца која су лепо васпитана, срећна, задовољна и која су нас поштовала, без обзира на то какве оцене су имали.

T.B.

 

 

  Categories:
  1. јул 20, 06:58 #3 Tamara Stepanovic

    Kao nastavnik sa 17 god staza,bila bih presretna da svi ucitelji imaju bas ovakve stavove.Nazalost,realnost je drugacija.Sve moje pohvale…:)

    Одговорите на овај коментар
  2. јул 21, 15:05 #4 Blaženka

    Lepo napisano, samo bilo bi još lepše kada bi veći broj roditelja bili zainreresovani da razumeju sistem rada u školi i na taj način olakšaju svom detetu savladavanje obaveza.

    Одговорите на овај коментар

Додајте коментар

Ваши подаци ће бити безбедни! Ваша имејл адреса ће бити видљива само администраторима сајта. Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде, као и коментаре који се не односе на вест коју коментаришете, нећемо објавити. Из безбедносних разлога, неће бити објављени ни линкови ка другим сајтовима.